Elsőfokú ítélet a kábítószer birtoklásának bűntette és orvvadászat bűntette miatt

A Tapolcai Járásbíróság a 3 vádlott ellen indult büntetőügyben az I. rendű vádlottat társtettesként elkövetett kábítószer birtoklásának bűntette miatt 5 év fegyházbüntetésre és 5 év közügyek gyakorlásától eltiltásra, a II. rendű vádlottat társtettesként elkövetett kábítószer birtoklásának bűntette és bűnsegédként elkövetett orvvadászat bűntette miatt 3 év 6 hónap fegyházbüntetésre és 3 év közügyektől eltiltásra, míg az orvvadászat bűntettében bűnösnek kimondott III. rendű vádlottat 100.000 forint pénzbüntetésre ítélte.

A bíróság által megállapított tényállás szerint az I. és a II. rendű vádlott 2021. augusztus 10. napját megelőző időszakban egy Veszprém megyei község külterületén található erdő, közösségi mintatér művelési ágú területen 298 tő kannabisz növényt ültettek el. A kannabisz növényeket az I. és II. rendű vádlottak felváltva gondozták, számukra a növekedéshez ideális mezőgazdasági környezetet biztosítottak a növények rendszeres locsolásával, gondozásával. Az ültetvény észlelését követően nyomozási eljárás indult, a megfigyelést észlelve az I. rendű vádlott utasítást adott a II. rendű vádlottnak a nyomok eltüntetésére, ennek köszönhetően a II. rendű vádlott egy szárzúzóval ellátott traktorral 294 db növényt levágott.

A II. rendű vádlott egy vadásztársaság hivatásos vadásza volt: rendelkezett fegyvertartási engedély hatósági igazolvánnyal; kizárólagos tulajdonát képezte ezen engedély alapján – vadászati munkavégzési célra – egy golyós vadász lőfegyver. A II. rendű vádlott a távcsővel ellátott lőfegyvert 2021. májusában a vadásztársaság terültén átengedte élettársának, a III. rendű vádlottnak, aki vadászatra való jogosultság nélkül 2021. május 28. napján délelőtt ezen lőfegyverrel lelőtt egy fácánkakast, 2021. május 31. napján ugyanezen fegyverrel kilőtt egy mezei nyulat. A III. rendű vádlott a II. rendű felügyelete alatt birtokolta és használta a fenti golyós lőfegyvert. A vonatkozó jogszabályok értelmében a fácánkakas október 1-től december 31-ig, míg mezei nyúl október 1-től február utolsó napjáig vadászható, egyéni és társas vadászatok alkalmával. A kilőtt fácánkakas értéke 10.000 forint, míg a kilőtt mezei nyúl értéke 20.000 forint.

Az ítélet ellen az I. rendű vádlott és védője enyhítésért, a II. és III. rendű vádlottak és védőjük az orvvadászat tekintetében felmentésért, egyébként a II. rendű vádlott vonatkozásában enyhítésért jelentettek be fellebbezést, így az ítélet nem jogerős, másodfokon a Veszprémi Törvényszék jár el.

Veszprém, 2023. január 16.

Veszprémi Törvényszék Sajtóosztály