Jogerős ítélet a lengyel állampolgár embercsempész ügyében

A Veszprémi Törvényszék másodfokon eljáró tanácsa helybenhagyta az első fokon eljáró Ajkai Járásbíróság ítéletét, így az változatlan formában jogerőre emelkedett. A csempészett személy sanyargatásával elkövetett embercsempészés bűntettével vádolt 27 éves, lengyel állampolgár férfit jogerősen 3 év 8 hónap börtönbüntetésre és 7 év 4 hónap Magyarország területéről kiutasításra ítélte a bíróság.

Az Ajkai Járásbíróság a 2022 szeptemberében hozott ítéletében megállapította a vádlott bűnösségét, és a fenti büntetések kiszabása mellett kötelezte az eljárás során felmerült bűnügyi költség részbeni megfizetésére. Az elsőfokú ítélet ellen az ügyész súlyosításért, a vádlott és védője eltérő minősítés megállapítása és enyhítést iránt jelentettek be fellebbezést.

A megállapított tényállás szerint a vádlott 2022 tavaszán, a szerb határ magyarországi oldalán, magyarországi tartózkodási engedéllyel nem rendelkező nyolc fő, magát török állampolgárnak valló személyt vett fel személygépkocsival azzal a szándékkal, hogy őket a jogszabályokat megkerülve, az államhatárok átlépéséhez szükséges okmányok nélkül Magyarország területéről az osztrák-magyar határ közelébe szállítsa azért, hogy onnan Nyugat-Európába tovább jussanak. A vádlott a 8-as számú főúton haladt Veszprém irányából Ausztria irányába, amikor rendőrjárőr intézkedés alá kívánta vonni, mely elől a vádlott megkísérelt a jármű hátrahagyásával elmenekülni, azonban a rendőrség őt elfogta. A vádlott elfogásakor a gépjárműben rajta kívül nyolc személy: hat férfi, egy nő és egy kiskorú gyermek tartózkodott oly módon, hogy a nő és a gyermek a sofőr melletti ülésen, négy személy a hátsó ülésen, míg két személy a csomagtartóban foglalt helyet. A vádlott a jármű kalaptartóját induláskor a levegőtlen csomagtartóban utazó két csempészett személyre húzta – ami azonban később vissza lett húzva -, majd ülések és biztonsági berendezések nélkül, szűk helyre bezsúfolva az elfogásig megállás nélkül így szállította őket.

Az ítélet jogerős.

Veszprém, 2023. január 12.

Veszprémi Törvényszék Sajtóosztály