Elrendelte a bíróság három ukrán állampolgár letartóztatását

A Veszprémi Járásbíróság nyomozási bírája elrendelte a letartóztatását annak a három ukrán állampolgárnak, akikkel szemben életveszélyt okozó testi sértés bűntettének kísérlete és más bűncselekmények miatt folyik büntetőeljárás.

A megalapozott gyanú szerint a három ukrán állampolgár gyanúsított, melyek közül kettő fiatalkorú, 2022. decemberben, éjszaka ittas állapotban egy pápai munkásszállón a szintén ott lakó ukrán állampolgár sértett szobájának kulcsra zárt ajtaját ököllel és vállal közösen betörték abból a célból, hogy a sértett vigye el őket gépkocsival szeszes italt vásárolni. A gyanúsítottak ezt követően a szobában lévő bútorokat közösen összetörték, amelynek következtében 50 000 forintot meghaladó értékű kárt okoztak.

A gyanúsítottak a szobában tartózkodó sértettet több alkalommal testszerte megütötték, ágyra lökték, melynek során a sértett 8 napon belül gyógyuló könnyű sérüléseket szenvedett, azonban a bántalmazás intenzitása és módja alkalmas volt súlyosabb sérülések okozására.

Ezt követően három másik sértett lépett be a szobába, akiket a gyanúsítottak az összetört asztal, illetőleg szék lábaival több alkalommal közösen fejbeütöttek. A gyanúsítottak bántalmazása következtében a három sértett az elsődleges orvosi vélemény alapján 8 napon túl gyógyuló fejsérülést, koponyatörést szenvedett.

A bíróság a gyanúsítottak letartóztatását szökés és elrejtőzés veszélye, a bizonyítás veszélyeztetése és az újabb bűncselekmény elkövetésének veszélye miatt látta indokoltnak.

A végzés ellen a gyanúsítottak fellebbezéssel éltek, így a Veszprémi Törvényszék hoz majd végleges döntést az ügyben. A gyanúsítottak addig is letartóztatásban maradnak, mivel a fellebbezésnek a végrehajtásra nincs halasztó hatálya.

Veszprém, 2023. január 3.

Veszprémi Törvényszék Sajtóosztály