Börtönbüntetésre ítélte és kiutasította Magyarország területéről a bíróság a német embercsempészt

Mindössze 20 éves német állampolgár elkövetőt ítélt el az Ajkai Járásbíróság a csempészett személy sanyargatásával elkövetett embercsempészés bűntette miatt 2022. november 23-án kihirdetett ítéletében.

Az ítéleti tényállás szerint a vádlott 2022. június 10-én a hajnali órákban Csongrád-Csanád megyében a szerb határ magyarországi oldalán magyarországi tartózkodási engedéllyel nem rendelkező 7 fő, magát tunéziai, egyiptomi és palesztin állampolgároknak valló személyeket vett fel az általa bérelt, osztrák rendszámú személygépkocsiba azzal a szándékkal, hogy segítséget nyújtson nekik a jogszabályok megkerülésével az államhatárok átlépéséhez szükséges okmányok nélkül Magyarországról az Osztrák Köztársaság területére jutásukban. A csempészett személyek közül egyikük a vádlott mellett, négy személy a gépkocsi üléssorának hármas ülésén, míg két személy az ülések nélküli csomagtartóban helyezkedett el az utazás során, amikor 2022. június 10-én a reggeli órákban a rendőrség ellenőrzés alá vonta őket. A vádlott a gépjármű megállását követően a járműből kiszállva elfutott, azonban őt a nyomozó hatóság elfogta. A vádlott 400 euró juttatás reményében vállalkozott a bűncselekmény elkövetésére, amelyet annak sikeres véghezvitele esetén kapott volna meg.

A vádlott az ügyben tartott előkészítő ülésen beismerte bűnösségét a vád tárgyává tett bűncselekményben, egyben a tárgyaláshoz való jogáról is lemondott. A bűnösséget beismerő nyilatkozatot elfogadva a bíróság a vádlottat 3 év 6 hónap börtönbüntetésre ítélte és 7 évre kiutasította Magyarország területéről.

Az ítélet kihirdetését követően a vádlott és védője, valamint az ügyészség is három munkanap gondolkodási időt tartott fenn a nyilatkozattételre. A bíróság a vádlott szökésének és elrejtőzésének veszélye okán letartóztatását az esetleges másodfokú eljárás befejezéséig, de legfeljebb a nem jogerős ítélettel kiszabott szabadságvesztés tartamáig fenntartotta.

Veszprém, 2022. november 24.

Veszprémi Törvényszék Sajtóosztály