Elítélte a bíróság a vesztegetés bűntettével vádolt férfit

A Veszprémi Törvényszék tárgyalás mellőzésével hozott büntetővégzésével vesztegetés bűntettének elkövetése miatt egy év hat hónap – végrehajtásában két év próbaidőre felfüggesztett – börtönbüntetésre ítélte, valamint 25.000,- forint erejéig vagyonelkobzást rendelt el azzal az 55 éves, mihályházi férfivel szemben, akit gazdálkodó szervezet részére tevékenységet végző, önálló intézkedésre jogosult személlyel kapcsolatban elkövetett vesztegetés bűntettével vádolt a Veszprém Megyei Főügyészség.

A vádlott üzembentartója volt egy tehergépkocsinak, amelynek az első szélvédőjén, a kormány előtti területen 40 cm hosszúságú repedés volt. A tehergépkocsit a vádlott az időszakos műszaki vizsgára felkészítette, azonban arra már pénze nem maradt, hogy a tehergépkocsi szélvédőjét is kicseréltesse, ezért a tehergépkocsi szélvédőjének cseréje, javítása nélkül akarta a tehergépkocsi forgalmi engedélyének műszaki érvényességét meghosszabbíttatni, annak ellenére, hogy tisztában volt a járművek forgalomba helyezésének és forgalomban tartásának műszaki feltételeiről szóló rendelet tartalmával, amely szerint a járműveken csak olyan szélvédő és vezetőtéri ablak lehet, amely átlátszó és torzításmentes.

Ennek megszervezése érdekében 2020. szeptemberében telefonon felvette a kapcsolatot egy autójavítással foglalkozó cég ügyvezetőjével, aki a gépjárművek javítását és időszakos műszaki vizsgáztatását szervezte, irányította, az időszakos műszaki vizsgára történő felkészítéssel és a műszaki vizsga lefolytatásával kapcsolatban önálló intézkedésre jogosult volt.

A vádlott telefonon szervezte vele a tehergépkocsi vizsgáztatásának előkészítését, aki közölte a vádlottal, hogy annak ellenére, hogy a tehergépkocsi szélvédőjének repedése nem a látótérben van, az időszakos műszaki vizsgán a tehergépkocsi nem megy át.

Ezt követően a vádlott egy telefonbeszélgetés során 25 000 forintot ígért azért, hogy az ügyvezető kötelességét megszegje és a jogszabály tiltása ellenére működjön közre annak érdekében, hogy a tehergépkocsi az időszakos műszaki vizsgán a repedt szélvédővel átmenjen. A férfi a jogtalan előny elfogadását elutasította, azonban a tehergépkocsi időszakos műszaki vizsgáztatását megszervezte.

A vizsgabiztos 2020. októberben a tehergépkocsit megvizsgálta és megállapította, hogy a szélvédőjén látható repedés a jármű vezetőjének kilátását lényegesen nem befolyásolta. A tehergépkocsi első szélvédője megfelelt a műszaki feltételeknek. Ezért a tehergépkocsi a műszaki vizsgán „Megfelelt” minősítést kapott.

A büntetővégzés nem jogerős, azzal szemben az ügyész és a vádlott tárgyalás tartását kérheti.

Veszprém, 2022. november 22.

Veszprémi Törvényszék Sajtóosztály