Letartóztatásban a szomszédjára késsel támadó férfi

A Veszprémi Járásbíróság nyomozási bírája elrendelte a letartóztatását annak a 65 éves ajkai férfinak, akivel szemben súlyos testi sértés bűntettének kísérlete, felfegyverkezve elkövetett garázdaság bűntette és kisebb kárt okozó rongálás vétsége miatt folyik büntetőeljárás.

A megalapozott gyanú szerint a gyanúsított 2022. november 8-án a reggeli órákban kutyasétáltatás céljából, kezében egy fa nyelű konyhakéssel távozott a lakásából. A férfi a lépcsőházban észlelte a másik lakásból kilépő sértettet, mire a nála lévő késsel minden előzmény nélkül a sértett irányába indult. A gyanúsított a kést maga előtt, mellkas magasságában tartva, körülbelül fél méter távolságra megközelítette a sértettet. A sértett tartott attól, hogy a gyanúsított a kést vele szemben használni fogja, ezért a homlokánál fogva eltolta a férfit magától. A gyanúsított ennek következtében ingerültté vált és azt kiabálta a sértettnek, hogy „Megöllek, kinyírlak!”, majd kisebb erejű szúró mozdulatot tett a sértett irányába, aki védekezésképpen jobb lábával combon rúgta a gyanúsítottat. A sértett ezt követően – kihasználva a gyanúsított rúgás miatti meghátrálását – a lépcsőház bejáratához futott.

A gyanúsított kihívóan közösségellenes, erőszakos cselekménye alkalmas volt arra, hogy másokban megbotránkozást, illetőleg riadalmat keltsen. A sértettnek a gyanúsított magatartása következtében sérülése nem keletkezett, azonban figyelembe véve az elkövetés eszközét, a támadott testtájat, illetve azt, hogy a jelenlegi adatok alapján sérülés a sértett védekezésének köszönhetően maradt el, a gyanúsított magatartása alkalmas volt súlyosabb, nyolc napon túl gyógyuló sérülés okozására.

A gyanúsított korábban, 2022 februárjában a lakóhelyéül szolgáló ajkai társasház lépcsőházában lévő kaputelefon rendszer vezetékeit, valamint a pince és a lépcsőház világításához szükséges elektromos vezetékeket a falból kitépve megrongálta, úgy, hogy azokat egy késsel elvágta. A gyanúsított e cselekményével 118.060,- Ft rongálási kárt okozott a lakásfenntartó szövetkezetnek.

A bíróság a gyanúsított letartóztatását szökés, elrejtőzés veszélye, valamint a bűnismétlés veszélye miatt látta indokoltnak.

A végzéssel szemben a gyanúsított és védője fellebbezést jelentettek be; másodfokon a Veszprémi Törvényszék dönt az ügyben. A fellebbezésnek a végzés végrehajtására nincs halasztó hatálya, így a férfi a másodfokú döntésig letartóztatásban marad.

Veszprém, 2022. november 15.

Veszprémi Törvényszék Sajtóosztály