Elítélte a bíróság a közokirat-hamisítás bűntettével vádolt személyeket

A Veszprémi Járásbíróság megállapította a közokirat-hamisítás bűntette miatt vádolt személyek bűnösségét. Az I., II., III., és IV. rendű vádlottakat a bíróság szabadságvesztésre ítélte, melynek végrehajtását felfüggesztette. Az V. r. vádlottat a bíróság próbára bocsátotta.   

Az I. rendű vádlott - az eljárás során ismeretlenül maradt - társa 2018 őszén, az interneten különböző fórumokon nyelvvizsga bizonyítványt kínált eladásra. A hirdetésre

jelentkezők e-mail útján léptek kapcsolatba a hirdetővel, aki részletes tájékoztatást küldött arról, milyen adatokra van szükség a hamis bizonyítvány elkészítéséhez, mennyibe kerül, továbbá, hogy az elkészült bizonyítvány személyesen vehető át. Ezt követően az I. rendű vádlott felvette a kapcsolatot a megrendelőkkel és az átvétel helyszínét egyeztette velük, majd a megrendelt hamis okiratokat átadta részükre.

Az I. rendű vádlott ismeretlen társával 2019 márciusában a II. rendű vádlott e-mail-váltás és telefonos egyeztetés során megállapodott abban, hogy felesége nevére egy hamis szaknyelvi középfokú angol nyelvvizsgát készíttet 360.000 forintért. A II. rendű vádlott e-mailben elküldte a felesége adatait és megrendelte a hamis nyelvvizsga bizonyítványt, majd találkozót beszélt meg a nyelvvizsga átvételére. Az I. rendű vádlott később felhívta a II. rendű vádlottat, hogy Budapesten találkozzanak. A telefonos egyeztetést követően az I. rendű vádlott a parkolóban beült a II. rendű vádlott gépkocsijába és átadta az újságpapírba rejtett hamis nyelvvizsga bizonyítványt azzal, hogy a II. rendű vádlott nézze át a bizonyítványt. Miután a II. rendű vádlott megtekintette a hamis bizonyítványt, átadta az I. rendű vádlottnak a korábban kialkudott vételárat.

A II. rendű vádlott ezt követően annak érdekében, hogy felesége egyetemi oklevelét megkapja, a hamis nyelvvizsga bizonyítványt benyújtotta az egyetemi igazgatóságon, ahol a további ügyintézés érdekében másolatot készítettek a bizonyítványról.

Az Oktatási Igazgatóság munkatársa ezt követően feltöltötte a nyelvvizsga bizonyítványt az Oktatási Hivatal Nyelvvizsgáztatási Akkreditációs Központ rendszerébe, ahol a nyilvántartott adatokkal történt egyeztetés alapján igazolást nyert, hogy a II. rendű vádlott felesége nem rendelkezik nyelvvizsgával, a bemutatott bizonyítvány hamis.

A III. rendű vádlott balatonalmádi lakos annak érdekében, hogy egyetemi oklevelét megkapja, nyelvvizsga bizonyítványt kívánt vásárolni magának. A III. rendű vádlott testvére, az V. rendű vádlott ekkor megemlítette, hogy akkori párja, a IV. rendű vádlott érettségi bizonyítvány vásárlása miatt rendelkezik egy telefonszámmal, ahonnan hamis nyelvvizsga bizonyítványt is lehet rendelni. Miután a IV. rendű vádlott megadta a telefonos elérhetőséget, a III. rendű vádlott felvette a kapcsolatot az I. rendű vádlott ismeretlen társával, akivel megállapodott egy hamis angol középfokú nyelvvizsga bizonyítvány beszerzésében.

A bizonyítvány elkészítéséhez szükséges adatokat a III. rendű vádlott megküldte a megadott e-mail címre. Ezt követően 1-2 hét elteltével – közelebbről meg nem határozható időben – az I. rendű vádlott ismeretlen társa értesítette a III. és IV. rendű vádlottakat, hogy a bizonyítványok Budapesten átvehetők. A III. rendű vádlott megbízásából a IV. rendű és az V. rendű vádlottak utaztak Budapestre a bizonyítványért. Az. I. rendű vádlott telefonon egyeztetett a IV. rendű vádlottal, hogy egy bevásárlóközpontban találkozzanak. A helyszínen az I. rendű vádlott közölte a IV. rendű és az V. rendű vádlottakkal, hogy menjenek egy félreeső helyre, ahol nincs kamera, majd az épület egyik hátsó kijáratánál az I. rendű vádlott átadta az újságba csomagolt hamis angol komplex középfokú nyelvvizsga bizonyítványt, valamint a hamis érettségi bizonyítványt azzal, hogy ellenőrizzék le a bizonyítványokban szereplő adatokat. Miután a IV. rendű és az V. rendű vádlottak a bizonyítványt átnézték, kifizették az I. rendű vádlottnak az előzetesen kialkudott 380.000 forint és 180.000 forint vételárat.

A III. rendű vádlott a hamis nyelvvizsga bizonyítványt benyújtotta az egyetem oktatási igazgatóságán, ahol a további ügyintézés érdekében másolatot készítettek a bizonyítványról, majd feltöltötték az Oktatási Hivatal Nyelvvizsgáztatási Akkreditációs Központ rendszerébe. A nyilvántartott adatokkal történt egyeztetés alapján igazolást nyert, hogy a III. rendű vádlott nem rendelkezik nyelvvizsgával, a bemutatott bizonyítvány hamis. A IV. rendű vádlott a hamis érettségi bizonyítványt a későbbiekben otthonában tárolta, azt nem használta fel, majd amikor értesült a büntetőeljárás megindulásáról, a hamis bizonyítványt megsemmisítette.

Az I. rendű vádlott ismeretlen társával a nyomozó hatóság - leplezett eszköz használatával – 2019 őszén felvette a kapcsolatot a megadott e-mail címen, ahol egyeztetést követően 380.000 forint vételáron megállapodott egy hamis nyelvvizsga bizonyítvány beszerzésében. Az I. rendű vádlott ismeretlen társa a nyomozó hatóság eljáró tagja által korábban megadott telefonszámon közölte, hogy a nyelvvizsgát elkészítette, amelyet egy számára megbízható személy segítségével átad Budapesten. A hamis nyelvvizsga bizonyítvány átadása érdekében az I. rendű vádlott telefonon felvette a kapcsolatot a nyomozó hatóság tagjával és egyeztetés alapján Budapesten, egy bevásárlóközpont parkolójában találkoztak, melynek során a hatóság tagjai tetten érték az I. rendű vádlottat és tőle az elkészített hamis angol középfokú komplex nyelvvizsga bizonyítványt lefoglalták.

Az ítéletet az ügyész tudomásul vette, az I., III., IV. és V. rendű vádlottak vonatkozásában jogerőre emelkedett, míg a II. rendű vádlott enyhítésért jelentett be fellebbezést, így az ítélet nem jogerős, másodfokon a Veszprémi Törvényszék jár el.

Veszprém, 2022. október 21.

Veszprémi Törvényszék Sajtóosztály