Fogházbüntetésre ítélte és eltiltotta a közúti járművezetéstől a bíróság a halálos balesetet okozó férfit

Az Ajkai Járásbíróság halálos közúti baleset gondatlan okozásának vétsége miatt egy év hat hónap – végrehajtásában két év próbaidőre felfüggesztett – fogházbüntetésre, valamint 2 év közúti járművezetéstől eltiltásra ítélte azt a 29 éves halimbai férfit, aki nem az út és időjárási viszonyoknak megfelelően választotta meg a sebességét és ezzel egy ember halálát okozó balesetet idézett elő.

A vádlott 2021 októberében Devecser külterületén közlekedett személygépkocsival, borult, esős időben, nedves útburkolaton, 90-100 km/h sebességgel. Haladása során a vádlott a sebességét nem az út és időjárási viszonyoknak megfelelően választotta meg, ezért egy útkanyarulatban járműve teljes terjedelmével átsodródott a bal oldali forgalmi sávba, ahol vele szemben érkezett a férfi sértett által vezetett kisbusz 60-70 km/h sebességgel. A kisbusz hátsó sorának középső ülésén utazott a női sértett, aki a biztonsági övét nem használta. A férfi sértett jobbra kormányzással próbálta elkerülni a balesetet, de a kisbusz bal első részével így is nekiütközött a vádlott által vezetett személygépkocsi első részének. Az ütközést követően a kisbusz az árokba csúszott, míg a személygépkocsi az úttesten keresztbe fordult. A balesetben a női sértett töréseket, vérzést, többszörös zúzódásokat szenvedett el, amelyek következtében pár napon belül a kórházban elhunyt. A férfi sértett és a vádlott a balesetben 8 napon túl gyógyuló sérüléseket szenvedtek el.

 Az ítélettel szemben mind az ügyész, mind a vádlott és védője három nap gondolkodási időt tartott fenn a jogorvoslati nyilatkozataik megtételére, így a bíróság ezt követően és a nyilatkozatok függvényében dönt a jogerő, illetve a másodfokú bírósághoz való felterjesztés kérdésében.

Veszprém, 2022. október 20.

Veszprémi Törvényszék Sajtóosztály