Fegyházbüntetésre ítélte a bíróság a berhidai késelőt, aki feltételes kedvezménnyel sem szabadulhat korábban

A Veszprémi Törvényszék a tegnapi napon meghozott ítéletében nyereségvágyból elkövetett emberölés bűntettének kísérlete miatt 13 év fegyházbüntetésre és 10 év közügyektől eltiltásra ítélte azt a 27 éves berhidai férfit, aki tavaly augusztusban a hajnali órákban késsel támadt egy buszmegállóba tartó 46 éves nőre. A bíróság kimondta, hogy a vádlott a szabadságvesztésből nem bocsátható feltételes szabadságra.

A bíróság által megállapított tényállás szerint a vádlott egyedül élt, egész nap számítógépes játékokkal játszott, nem dolgozott, így önálló keresettel nem rendelkezett. Mivel nem volt mit ennie, ezért elhatározta, hogy erőszakkal pénzt fog szerezni. Tervének végrehajtása érdekében magához vett egy tőrkést és 2021 augusztus 19-én hajnalban a lakóhelyéhez közeli buszmegállóhoz gyalogolt annak érdekében, hogy pénzt szerezzen. A buszmegálló irányába gyalogolt a sértett, vele szemben, a buszmegálló felől érkezett a vádlott. A vádlott és a sértett látásból ismerték egymást, ezért amikor egymás mellé értek, a vádlott köszönt a sértettnek, majd megragadta a nyakánál a ruháját, és a füves útpadkára rántotta úgy, hogy a sértett a hasára esett, míg a vádlott hátulról a sértettre nehézkedett. A vádlott a fejjel az úttest irányába hason fekvő sértettet a combjainál és a derekánál a földre szorította. Mivel a sértett a minden előzmény nélküli, váratlan támadásból arra következtetett, hogy a vádlott meg akarja erőszakolni, illetve ki akarja rabolni, a támadás megszakítása érdekében rákiáltott a vádlottra, hogy: „Ha pénz kell, ott a táskámban a pénztárcám, vigyed!”, majd segítségért kiabált és megpróbálta a vádlottat magáról lelökni, amely azonban a kiszolgáltatott helyzete miatt nem sikerült. Miközben a rézsűre leszorított sértett próbált szabadulni a szorításból, a vádlott a tőrkéssel nyolc alkalommal deréktájon megszúrta a sértett hátát, majd a tőrkést a sértett nyakánál az ütőérhez nyomta, azonban a sértett nyakán csak karcolásos sérüléseket okozott, mert a füves rézsűn megcsúszott, egyensúlyát elvesztette, és eközben saját magát a jobb combján megszúrta. Emiatt – mivel a sértett életének kioltásával pénzt szerezni nem tudott – a további támadással felhagyott, a helyszínről a lakására menekült, ahol a nyomozó hatóság még aznap elfogta. A sértettet a helyszínre érkező busz sofőrje részesítette elsősegélyben a mentők kiérkezéséig. A sértett a támadás következtében nyolc napon túl gyógyuló, súlyos sérüléseket szenvedett.

Az ítélettel szemben az ügyész súlyosításért, a vádlott és védője pedig eltérő minősítés megállapításáért és enyhítésért jelentett be fellebbezést, így az ítélet nem jogerős; másodfokon a Győri Ítélőtábla jár el. A törvényszék a vádlott letartóztatását a másodfokú eljárás befejezéséig fenntartotta.

Veszprém, 2022. október 20.

Veszprémi Törvényszék Sajtóosztály