Börtönbüntetésre ítélte és kiutasította Magyarország területéről az embercsempészés bűntette miatt elítélt férfit a bíróság

Az Ajkai Járásbíróság ítéletével a csempészett személy sanyargatásával elkövetett embercsempészés bűntette miatt három év nyolc hónap börtönbüntetéssel, valamint hét év négy hónapra Magyarország területéről kiutasítással sújtotta a 27 éves lengyel állampolgár vádlottat. A bíróság a vádlott letartóztatását a másodfokú eljárás befejezéséig, de legfeljebb a nem jogerős ítélettel kiszabott szabadságvesztés tartamáig fenntartotta.

A vádlott 2022. április 25-én a hajnali órákban a szerb határ magyarországi oldalán – pontosan meg nem határozható helyen – magyarországi tartózkodási engedéllyel nem rendelkező nyolc fő, magát török állampolgárnak valló személyt vett fel egy Kft. tulajdonát képező személygépkocsiba azzal a szándékkal, hogy őket a jogszabályokat megkerülve, az államhatárok átlépéséhez szükséges okmányok nélkül Magyarország területéről az osztrák-magyar határ közelébe szállítsa azért, hogy onnan Nyugat-Európába tovább jussanak.

A vádlott ugyanazon a napon délelőtt a 8-as számú főúton Veszprém irányából Ausztria irányába haladt az általa vezetett fenti gépjárművel és az abban utazó 8 fő török állampolgárságú személlyel, amikor a rendőrjárőr a 8-as számú főúton Tüskevár térségében intézkedés alá kívánta vonni, mely elől a vádlott megkísérelt a jármű hátra hagyásával elmenekülni, azonban a rendőrség őt elfogta.

A vádlott elfogásakor a gépjárműben rajta kívül nyolc személy: hat férfi, egy nő és egy kiskorú gyermek tartózkodott oly módon, hogy a nő és a gyermek a sofőr melletti ülésen, négy személy a hátsó ülésen, míg két személy a csomagtartóban foglalt helyet.

A vádlott a jármű kalaptartóját induláskor a levegőtlen csomagtartóban utazó két csempészett személyre húzta – ami azonban később vissza lett húzva –, majd ülések és biztonsági berendezések nélkül, szűk helyre bezsúfolva az elfogásig megállás nélkül így szállította őket.

Az ítélettel szemben az ügyész súlyosításért, a vádlott védője pedig eltérő minősítésért és enyhítésért jelentett be fellebbezést, így az ítélet nem jogerős, másodfokon a Veszprémi Törvényszék jár el.

Veszprém, 2022. október 10.

Veszprémi Törvényszék Sajtóosztály