Előkészítő ülésen ítélte el a bíróság az élettársát hasba szúró hajléktalan vádlottat

A Veszprémi Törvényszék életveszélyt okozó testi sértés bűntette miatt 4 év 6 hónap börtönbüntetésre és 5 év közügyektől eltiltásra ítélte azt az 33 éves nőt, aki 2021 márciusában egy Veszprémhez közeli kistelepülésen egy konyhakéssel megszúrta élettársát. Ítéletében a bíróság akként rendelkezett, hogy a vádlott – pártfogó felügyelet elrendelése és kötelező magatartási szabály előírása mellett – a büntetés 2/3 részének kitöltése után feltételes szabadságra bocsátható. A bűncselekmény elkövetéséhez használt konyhakést elkobozta, és kötelezte a vádlottat a közel 200 ezer forintos bűnügyi költség viselésére.

 

A megállapított tényállás szerint a vádlott évek óta élettársi viszonyban állt a sértettel, akivel egy plédekből és nylonból összetákolt sátorban lakott a település külterületén. A hajléktalan életmódot folytató vádlott és a sértett nem rendelkeztek állandó munkával és rendszeres jövedelemmel, idejük nagy részét a viskóban töltötték és napi rendszerességgel nagy mennyiségű alkoholt fogyasztottak.

2021 március 11-én a vádlott és a sértett napközben mintegy 6 liter bort, 4 üveg sört, és 4 darab fél deciliteres keserűlikőrt közösen fogyasztottak el, amelytől mindketten ittas állapotba kerültek. A sértett először kötekedni kezdett a vádlottal, kifogásolta a vádlott valamennyi tevékenységét, például azt, hogy hogyan gyújtott be a tűzhelybe, a délutáni órákban pedig a sértett a vádlottat, annak szemtelen visszaszólásai miatt 2-3 alkalommal megpofozta. Az esti órákra a kötekedés veszekedésbe torkollott, amelynek során a sértett megjegyzéseket tett a vádlott korábbi kapcsolataira, a vádlott édesanyjára, valamint a vádlott nagyszülőnél nevelkedő gyermekére is. Az ittas állapotban rendszeresen féltékenykedő sértett a vádlottat sértő jelzőkkel illette, valamint hangoztatta, hogy a vádlott a családtagjainak látogatása alkalmával biztosan prostituáltként tevékenykedik és szexuális tevékenységet folytat a saját 13 éves fiával.

A vádlott lefekvéshez készülődött, azonban a sértett sértegetéseit megelégelve, a vita során olyan ideges lett, hogy az ágy fejvégénél található éjjeli szekrényen elhelyezett késtartóból hirtelen felkapta az egyik legnagyobb konyhakést, és ugyanazon lendülettel a hátán fekvő, a mozdulat gyorsasága miatt a támadás ellen védekezést nem tanúsító sértettet a lengőbordák alatti területen hasba szúrta. A vádlott észlelve, hogy a kés körülbelül 11 cm mélyen a sértettbe mélyedt és a seb a kés kihúzását követően azonnal erősen vérezni kezdett, ezért pánikba esett és sírva fakadt, azonban a sértett mobiltelefonjáról a segélyhívón még bejelentette, hogy élettársába belevágta a kést és segítséget kért.

A vádlott cselekménye következtében a sértett életveszélyes sérülést szenvedett, a szakszerű orvosi ellátás elmaradása esetén bekövetkezhetett volna a sértett halála.

 

A vádlott a 2022. június 22-én megtartott előkészítő ülésen a vádirattal egyezően beismerte a cselekmény elkövetését, és lemondott a tárgyaláshoz való jogáról, így a bíróság még ugyanezen a napon meghozta és kihirdette az ítéletet.

Az ítélet ellen az ügyész a vádlott terhére, a feltételes szabadság lehetőségéből történő kizárás érdekében, míg a vádlott a kiszabott szabadságvesztés enyhítéséért jelentett be fellebbezést, ezért az ítélet nem jogerős; másodfokon a Győri Ítélőtábla jár el.

Az ítélet kihirdetését követően a bíróság a vádlott letartóztatását fenntartotta, amelyet a fellebbezésre jogosultak tudomásul vettek, így az véglegesé vált.

 

Veszprém, 2022. június 22.

Veszprémi Törvényszék Sajtóosztály