Felfüggesztett fogházbüntetést kapott a halálos közúti balesetet gondatlanul okozó vádlott

Az Ajkai Járásbíróság két év – végrehajtásában három év próbaidőre felfüggesztett – fogházbüntetésre, valamint négy év közúti járművezetéstől eltiltásra ítélte azt a 49 éves ajkai nőt, akivel szemben halálos közúti baleset gondatlan okozásának vétsége miatt emelt vádat az ügyészség. Kötelezte továbbá a bírósága vádlottat az eljárás során felmerült bűnügyi költség megfizetésére.

A bíróság által megállapított tényállás szerint a vádlott 2020. szeptember 15-én délután személygépkocsival közlekedett Ajkán, derült időben, két utast szállítva, valamennyien biztonsági övet használtak.

A vádlott egy kereszteződésben balra kívánt kanyarodni, ennek érdekében az „Elsőbbségadás kötelező!” jelzőtáblánál megállt és körülnézett. A kellő körültekintést azonban elmulasztotta, így nem észlelte a tőle balról, egyenesen tovább haladni szándékozó, a megengedett legnagyobb sebességet meghaladva, 90-95 km/h érkező sértett által vezetett motorkerékpárt, és beindult a kereszteződésbe. Amikor a vádlott megkezdte a személygépkocsival a behaladást a motorkerékpár haladási sávjába, ekkor a motorkerékpár tőle 65-69 méter távolságra közlekedett 90-95 km/h sebességgel. A sértett ekkor, az ütközés előtt 64-68 méterre észlelte az elé kanyarodó vádlotti járművet, és a baleset elkerülése érdekében vészfékezett. Ezzel azonos időben a vádlott – a kanyarodás közben – a motorkerékpár közeledését észlelte, és megállt a motorkerékpár forgalmi sávjában, azonban a vészfékező motorkerékpáros a forgalmi sávját elfoglaló álló személygépkocsi bal oldalának ütközött 55-60 km/h sebességgel. A baleset következtében a sértett a helyszínen életét vesztette.

A baleset azért következett be, mert a vádlott megszegte azt a közlekedési szabályt, mely szerint a másik jármű érkezési irányától függetlenül elsőbbséget kell adni az útkereszteződésben az olyan útról érkező járművel, amelyen az útkereszteződés előtt „Elsőbbségadás kötelező” vagy „Állj! Elsőbbségadás kötelező!” jelzőtábla van.

Az ítélet nem jogerős, azzal szemben a vádlott és védője elsődlegesen felmentésért, másodlagosan enyhítésért fellebbeztek, míg az ügyész a jogorvoslati nyilatkozat megtételére három munkanap gondolkodási időt tartott fenn. A fellebbezésre tekintettel másodfokon a Veszprémi Törvényszék jár el.

Veszprém, 2022. június 2.

Veszprémi Törvényszék Sajtóosztály