Letartóztatásban az őt gondozó felesége leszúrásával gyanúsított férfi

A Veszprémi Járásbíróság nyomozási bírája elrendelte a letartóztatását annak az 56 éves zirci férfinak, akivel szemben emberölés bűntette miatt indult nyomozás. A bíróság a gyanúsított letartóztatását az elsőfokú bíróság tárgyalás előkészítése során hozott határozatáig, legfeljebb egy hónap időtartamra rendelte el.

A megalapozott gyanú szerint a gyanúsított feleségével, a sértettel 2008 óta élt házastársi kapcsolatban Zircen. Néhány évvel ezelőtt a gyanúsított alsó végtagjainak amputációjára került sor, mozgásképtelenné vált és ellátásáról a sértett gondoskodott, aki mindkét szemére látássérült volt. A gyanúsított és felesége kapcsolata 2020. év elején megromlott, közöttük rendszeressé váltak a szóváltások. A gyanúsítottat korábban több alkalommal elítélték erőszakos bűncselekmények miatt, többek között a feleségével szemben elkövetett kapcsolati erőszak bűntette, folytatólagosan elkövetett zaklatás bűntette, továbbá közfeladatot ellátó személy elleni erőszak bűntette miatt, amikor gyámügyi dolgozókat fenyegetett meg. Mindegyik esetben felfüggesztett szabadságvesztéssel sújtotta a bíróság a gyanúsítottat elsősorban beismerése és megbánása miatt, illetve egészségi állapotára tekintettel.

A gyanúsított 2022. április 16-án délután előzetes szóváltást követően, ellátása közben késsel, nagy erővel a sértett irányába szúrt, és a kés a sértett nyaki részén behatolva a lágyrészek felé a szívet elérte, ennek következtében a sértett a helyszínen elhalálozott.

Az időközben a helyszínre érkező mentőszolgálat részéről a mentőtiszt már csak a halál beálltát tudta megállapítani.

A bíróság a gyanúsított letartóztatását a bizonyítás megnehezítésének, illetve a bűncselekmény elkövetése idején jelen lévő tanúk befolyásolásának veszélye, továbbá bűnismétlés veszélye miatt látta indokoltnak különös tekintettel arra, hogy a gyanúsított többször volt büntetve, mely büntetések sem tartották vissza őt a további erőszakos cselekményektől. A végzés ellen a gyanúsított és védője fellebbezést jelentettek be, így az nem vált véglegessé.

Veszprém, 2022. április 21.

Veszprémi Törvényszék Sajtóosztály