Börtönbe kell vonulnia az ittas állapotban halálos balesetet okozó vádlottnak

Az Ajkai Járásbíróság hat év börtönbüntetésre, tíz év közúti járművezetéstől eltiltásra, valamint hat év közügyek gyakorlásától eltiltásra ítélte azt a 32 éves férfit, akivel szemben halált okozó ittas állapotban elkövetett közúti járművezetés bűntette és hamis vád bűntette miatt folyt a büntetőeljárás. Kötelezte továbbá a bíróság a vádlottat az eljárás során felmerült bűnügyi költség megfizetésére is, valamint fenntartotta a vádlott bűnügyi felügyeletét.

A bíróság által megállapított tényállás szerint a vádlott 2020 május 24-én az éjszakai órákban – miután szeszes italt fogyasztott és nyugtató gyógyszert vett be – személygépkocsival közlekedett Ajka belterületén, borult időben, éjszakai sötétségben, működő közvilágítás mellett, gyenge forgalom mellett.

Ezzel azonos időben közlekedett Ajka belterületén a sértett személygépkocsival, biztonsági övét nem használta.

A vádlott az ittasságából kifolyólag egy jobbra ívelő útkanyarulatban nem tudta követni az út vonalvezetését és 48-52 km/h sebességgel áttért a két forgalmi sávot elválasztó záróvonalon a bal oldali forgalmi sávba. A sértett a megengedett 50 km/h legnagyobb sebességet meghaladva 72-78 km/h sebességgel haladt, és az ütközési ponttól 30-34 méter távolságban volt, amikor észlelte a vádlott által vezetett gépjármű bal oldali forgalmi sávba történő áthaladását. A sértett a baleset elkerülése érdekében vészfékezett, azonban az ütközést elkerülni nem tudta és 36-40 km/h sebességgel ütközött a 48-52 km/h sebességgel sodródó személygépkocsinak. A balesetet követően a vádlott a gépjárművéből kiszállt és hozzátartozóit hívta annak érdekében, hogy jöjjenek a baleset helyszínére.

A baleset helyszínére elsőként érkező tanú észlelte, hogy a másik személygépkocsiban ülő sértett életjelenségeket nem mutat, így azonnal megkezdte a sértett újra élesztését, miután a vádlottal együtt a sértettet a kocsiból kiemelte. A tanú többször szólt a vádlottnak, hogy hívjon segítséget, miközben ő a sértett újraélesztését végezte. A vádlott a tanú felhívására végül értesítette a balesetről a diszpécserközpontot.

A vádlott a helyszínre érkező rendőrjárőröknek úgy nyilatkozott, hogy a gépjárművet nem ő vezette, ő a jobb oldali első ülésen ült, a gépkocsi vezetője pedig elment a faluba segítséget hívni. Az eljáró hatóság tagjai a vádlottat a szolgálati gépkocsiba ültették, aki a további meghallgatása során is tagadta a gépjármű vezetését, úgy nyilatkozott, hogy a belestet szenvedett gépkocsi jobb első ülésén ült. A helyszínen intézkedő rendőrjárőröknek a vádlott járművezetőként hozzátartozóját nevezte meg, aki az intézkedés közben a helyszínre érkezett. A vádlott a vele szemben eljáró rendőrjárőröknek a hozzátartozója jelenlétében is tagadta, hogy a gépkocsit ő vezette volna, és rámutatott a hozzátartozójára, hogy ő vezette az autót. A vádlott az Ajkai Rendőrkapitányságra történő előállítása során ismerte el, hogy a személygépkocsit ő vezette, és utasa nem volt.

A baleset következtében a sértett a helyszínen elhalálozott.

A jogorvoslati nyilatkozatok megtételére mind az ügyész, mind a vádlott és védője is három nap gondolkodási időt tartottak fenn.

Veszprém, 2022. március 25.

Veszprémi Törvényszék Sajtóosztály