Fogházba kell vonulnia a „gyilkos kos” gazdájának

A Veszprémi Törvényszék másodfokú tanácsa megváltoztatta a Veszprémi Járásbíróságnak az úgynevezett „gyilkos kos” ügyében hozott elsőfokú ítéletét és mellőzte a vádlottal szemben kiszabott szabadságvesztés büntetés végrehajtásának a felfüggesztését.

A Veszprémi Járásbíróság 2021. októberében, előkészítő ülésen hozott ítéletet azzal a férfival szemben, akinek az elkóborolt kosa több embert megtámadott, s közülük kettőt halálosan megsebesített. A járásbíróság a vádlottat elsőfokon 1 év 6 hónap – végrehajtásában 4 évre felfüggesztett – fogházbüntetésre ítélte foglalkozás körében elkövetett gondatlan veszélyeztetés vétsége miatt és két évre eltiltotta a szarvasmarha-, ló-, sertés-, és juhtartó és tenyésztő foglalkozás gyakorlásától is.

Az ítéleti tényállás szerint a vádlott 2020 nyarán őstermelő állattartóként egy erdős részen lévő, faoszlopokhoz rögzített drótkerítéssel körbekerített területen juhokat, egy magyar merinó kost, valamint borjúkat tartott. A karám egyetlen bejárata fa kerettel ellátott dróthálós kapu volt, melynek zárását a vádlott egy egyszerű csomóra összekötött bálamadzaggal és lánccal biztosította. A vádlott az állatokat általában a karámon belül tartotta, azonban 2020 nyarán több alkalommal is úgy legeltetett, hogy a karám kapuját nyitva hagyta, melynek következtében az állatok a karám területét elhagyva a környékbeli erdős területen legeltek.

Mivel a vádlott az állatok biztonságos őrzéséről nem gondoskodott, 2020. augusztus 24-ét megelőző napok egyikén a karámból a juhok és a kos elkóboroltak.

Közülük a kos a közeli erdős területen tűzifát gyűjtő sértettet megtámadta, aki a kos elől a közelben lakó másik sértett udvarára menekült. Másnap reggel a kos a másik sértettet is megtámadta, aki a támadást úgy hárította el, hogy a kost egy kővel megdobta és elzavarta. A másik sértett még aznap délután találkozott a vádlottal, akivel közölte, hogy a kos őt megtámadta, ennek ellenére a vádlott az állatok befogása iránt egyáltalán nem intézkedett.

Másnap a délelőtti órákban két másik sértett – egymástól függetlenül – az erdőben gombát szedett. Ez idő alatt az erdőrészen szabadon lévő, felbőszült kos rátámadt egyikükre, akit lábánál fellökött, majd a földön fekvő sértettet mellkasán többször felöklelte, míg végül a további támadással felhagyott. A sértett a baleset során elszenvedett sérüléseitől nem tudott lábra állni, hanem egy közeli fához vonszolta magát. Ugyanezen a napon a kos a másik gombát szedő sértettet is megtámadta oly módon, hogy bal lábszáránál felöklelte, melynek következtében a sértett elesett. Ezután a menekülésre képtelen állapotban lévő sértettet a felbőszült kos a fejével folyamatosan, testszerte öklelte, támadta, melynek következtében elszenvedett sérülései miatt a sértett a helyszínen életét vesztette.

A sértetteket 2020. augusztus 26. napján 18.00 óra körüli időben találták meg. A még életben lévő sértettet a mentők súlyos sérülésekkel szállították kórházba, ahol később elhalálozott.

Az ítélet ellen az ügyészség nyújtott be fellebbezést végrehajtandó szabadságvesztés kiszabása érdekében. A másodokon eljáró bírói tanács a fellebbezést alaposnak találta és a kiszabott szabadságvesztés büntetés végrehajtásának a felfüggesztését mellőzte. A megváltoztatás indoka, hogy az elsőfokú bíróság ugyan súlyosító körülményként számba vette azt is, hogy a két elhalálozott sértetten kívül másokat is megtámadott a kos, de ennek kellő súlyt nem adott a büntetés kiszabása során. Szintén nem került kellő nyomatékkal figyelembevételre, hogy a vádlott magatartása egynél több ember halálát okozta. A fellebbviteli tanács az enyhítő és súlyosító körülmények helyes mérlegelése mellett nem látta elérhetőnek a büntetés célját végrehajtandó szabadságvesztés kiszabása nélkül.

Az ítélet jogerős.

Veszprém, 2022. március 10.

Veszprémi Törvényszék Sajtóosztály