Ítéletet hirdetett a bíróság az ún. „várpalotai hintabaleset”- ügyben

A Veszprémi Járásbíróság ítéletet hirdetett a maradandó fogyatékosságot okozó, foglalkozás körében elkövetett gondatlan veszélyeztetés vétségével vádolt vádlottak ügyében. A bíróság megállapította a vádlottak bűnösségét és az I. rendű vádlottat két év, míg a II. rendű vádlottat három év időtartamra próbára bocsátotta, emellett a II. rendű vádlottat a mutatványos berendezések tanúsításától három évre eltiltotta. Kötelezte továbbá a bíróság a vádlottakat fele-fele arányban a bűnügyi költség megfizetésére.

A bíróság által megállapított tényállás szerint 2017. szeptember 2-án este a szórakoztató berendezések üzemeltetésével foglalkozó vádlott Várpalotán körhintát működtetett.

A hinta egyik gondolájában az életveszélyes sérüléseket elszenvedő sértett, annak kiskorú testvére és édesanyjuk, míg a másik gondolában két kiskorú személy foglaltak helyet. A körhinta az indítás után körülbelül másfél percig ment, amikor hatalmas reccsenéssel az egyik kar letörött, oldalirányba lendült, és mindkét gondolából kiesett egy-egy személy.

A legsúlyosabb sérült a körhintától körülbelül 15 méterre zuhant, életveszélyes, maradandó fogyatékossággal járó koponyasérüléseket szenvedett, míg a másik sértett, aki a pótkocsira esett, töréses-zúzódásos sérüléseket szenvedett. A hinta többi utasát – akik nyolc napon belül gyógyuló zúzódásos, vérző sérüléseket szereztek – rendőrök és a tűzoltók szabadították ki.

A bíróság megállapította, hogy az üzemeltető számos foglalkozási szabályt megszegett, többek között fékszerkezet és megfelelő mechanikai biztosítás nélkül működtette a hintát. A másik vádlott is több szabályszegést követett el, köztük azt, hogy a megfelelőségi tanúsítványt a mechanikai biztosítás hiányában is kiállította, bár annak tervét korábban éppen ő maga hagyta jóvá.

Az ítélet ellen az ügyész súlyosításért, felfüggesztett szabadságvesztés kiszabásáért jelentett be fellebbezést, az I. rendű vádlott és védője eltérő minősítés megállapítása és enyhítést iránt, míg a II. rendű vádlott és védője elsődlegesen felmentésért, másodlagosan eltérő minősítésért és enyhítésért fellebbezett.

Veszprém, 2021. február 24.

Veszprémi Törvényszék Sajtóosztály