Természetkárosításért feleltek a barna medve bőrével kereskedők

A Tapolcai Járásbíróságon tárgyalás mellőzésével meghozott büntetővégzéssel és próbára bocsátással zárult azoknak a vádlottaknak a büntetőügye, akik Sümegen előbb illegálisan megvásároltak egy barna medve preparátumot, majd ezt az interneten értékesítésre meghirdették.

A II. rendű vádlott 2019. év végén, 2020. év elején – a pontos időpontot megállapítani nem lehetett – Sümegen ismeretlen személytől 400 euróért megvásárolt egy barna medve preparátumot, mely egy szőrrel borított bőrfelület volt, egy gerezna, fejjel együtt. A II. rendű vádlott a vásárlást követő rövid időn belül ezt a barna medve preparátumot tovább értékesítette az I. rendű vádlottnak ugyancsak 400 euróért. Az I. rendű vádlott a megvásárolt barna medvebőrt a tulajdonát képező sümegi ingatlanban tárolta. Az I. rendű vádlott 2020 őszén megbízta a III. rendű vádlottat azzal, hogy a barna medve preparátumot értékesítse. A III. rendű vádlott a megbízás alapján 2020. október 9. napján a www.jofogas.hu internetes oldalon hirdetést adott fel "kikészített medvebőr eladó" címmel. A nyomozó hatóság 2021. január 29. napján a II. rendű vádlott tulajdonát képező sümegi ingatlanban a barna medvebőr preparátumot lefoglalta, majd azt a Pest Megyei Kormányhivatal Országos Környezetvédelmi és Természetvédelmi Főosztályának kiadta.

A Pest Megyei Kormányhivatal korábban már meghozott határozatával a barna medvebőr zár alá vételét és elkobzását rendelte el, és megállapította, hogy az egyed a Magyar Állam tulajdonába kerül.

A vádlottak nem rendelkeztek a természetvédelmi hatóság engedélyével sem a preparátum birtokban tartásához, sem annak értékesítéséhez. A bíróság ezért mindhárom vádlottat természetkárosítás bűntette miatt 1 évre próbára bocsátotta.

A végzés jogerős.

Veszprém, 2021. december 10.

Veszprémi Törvényszék Sajtóosztály