Közúti veszélyeztetésben bűnös az utasainak maradandó fogyatékosságot, valamint súlyos egészségromlást okozó gyorshajtó sofőr

A Veszprémi Járásbíróság 2021 áprilisában közúti veszélyeztetés bűntette miatt négy év börtönbüntetésre, négy év közügyek gyakorlásától eltiltásra, továbbá kilenc év járművezetéstől eltiltásra ítélte azt a 20 éves férfit, aki a közúti közlekedés szabályainak megszegésével okozott maradandó fogyatékosságot és súlyos egészségromlást a sértetteknek.

A bíróság által megállapított tényállás szerint a vádlott 2019 telén személygépkocsival közlekedett Balatonakarattya külterületén derült időben, éjszakai látási és gyenge forgalmi viszonyok mellett, legalább 200 km/h sebességgel közvetlenül egy útkanyarulat előtt. A helyszínen a megengedett legmagasabb sebesség 70 km/h.

A vádlott a gyorshajtási rekordja megdöntése és a mellette ülő tanú elismerésének megszerzése céljából a megengedett és az útviszonyoknak megfelelő sebességet extrém módon túllépve közlekedett, aminek következtében az útkanyarulatban – kb. 154-165 Km/h sebességgel haladva – a jármű stabilitását vesztette, megcsúszott, vészfékezés ellenére az úttest bal oldali forgalmi sávjába áttért, ahol tovább sodródott, majd a szalagkorlátnak ütközött kb. 115-125 km/h sebességgel. A jármű ezt követően a szalagkorlátot átszakítva többször, a saját tengelye körül megpördült, végül a tetejére borulva került nyugvó helyzetbe az árokban.

A vádlott tudata - figyelemmel az extrém mértékű sebességtúllépésre, az éjszakai látási és téli, fagypont közeli időjárási viszonyokra, a vádlott kezdő vezetői minőségére, a gépkocsin lévő nyári abroncsokra és arra, hogy a hátsó biztonsági övek működésképtelenek voltak - átfogta a közvetlen veszély kialakulásának a reális lehetőségét, melybe belenyugodott.

A személygépjármű hátsó ülésén utazó három sértett a biztonsági övet nem használta, a járműből az ütközés és a jármű pördülése következtében kirepültek. A gépjármű hátsó biztonsági övei használhatatlanok voltak a balesetet megelőzően, így a jármű biztonságos közlekedésre alkalmatlan volt, amelyről a vádlott tudomással bírt. Az utasok a biztonsági övüket az indulást megelőzően használni kívánták.

Az egyik sértettnek a balesetben életveszélyes sérülései keletkeztek, a gyógytartam legalább fél év. A csigolya sérülések a sértettnél az alsó végtagok bénulását eredményezték, így azok maradandó fogyatékosságnak és súlyos egészségromlásnak minősülnek. A másik sértett a balesetben szintén súlyos sérüléseket szenvedett, melyek gyógytartama 3-4 hónapban jelölhető meg, a balesetből fakadóan súlyos egészségromlása alakult ki. A harmadik sértett a balesetben szintén súlyos sérüléseket szenvedett, esetében maradandó fogyatékosság kialakulása nem várható. A gyanúsított által vezetett személygépkocsi jobb első ülésén utazó tanú 8 napon belül gyógyuló horzsolásokban és zúzódásokban megnyilvánuló sérüléseket szenvedett.

Az ítélettel szemben a vádlott, a védője és az ügyész is enyhébb minősítésért és enyhébb büntetés kiszabásáért jelentett be fellebbezést. A másodfokon eljáró Veszprémi Törvényszék az elsőfokú bíróság ítéletét enyhítette – a végrehajthatóság érintetlenül hagyása mellett – arra tekintettel, hogy az enyhítő körülményeket az elsőfokú bíróság bár felismerte, azonban nem a súlyuknak megfelelően értékelte, így a vádlottal szemben kiszabott szabadságvesztés büntetés mértékét két év nyolc hónapra, a közügyektől eltiltás mértékét három évre, a járművezetéstől eltiltás mértékét öt évre enyhítette, egyebekben az elsőfokú ítéletet helybenhagyta.

Veszprém, 2021. október 25.

Veszprémi Törvényszék Sajtóosztály