Elítélték a „gyilkos kos” gazdáját

A Veszprémi Járásbíróság nem jogerős elsőfokú ítéletében 1 év 6 hónap – végrehajtásában 4 évre felfüggesztett – fogházbüntetésre ítélte foglalkozás körében elkövetett gondatlan veszélyeztetés vétsége miatt azt az állattartót, akinek az elkóborolt állata több embert megtámadott, s közülük kettőt halálosan megsebesített. A bíróság a vádlottat két évre eltiltotta a szarvasmarha-, ló-, sertés-, és juhtartó és tenyésztő foglalkozás gyakorlásától is és viselnie kell az eljárás során felmerült, több mint kétmillió forintos bűnügyi költséget is.

A vádirattal egyezően megállapított tényállás szerint a vádlott 2020 nyarán őstermelő állattartóként egy erdős részen lévő, faoszlopokhoz rögzített drótkerítéssel körbekerített területen juhokat, egy magyar merinó kost, valamint borjúkat tartott. A karám egyetlen bejárata fa kerettel ellátott dróthálós kapu volt, melynek zárását a vádlott egy egyszerű csomóra összekötött bálamadzaggal és lánccal biztosította. A vádlott az állatokat általában a karámon belül tartotta, azonban 2020 nyarán több alkalommal is úgy legeltetett, hogy a karám kapuját nyitva hagyta, melynek következtében az állatok a karám területét elhagyva a környékbeli erdős területen legeltek.

Mivel a vádlott az állatok biztonságos őrzéséről nem gondoskodott, 2020. augusztus 24-ét megelőző napok egyikén a karámból a juhok és a kos elkóboroltak.

Közülük a kos a közeli erdős területen tűzifát gyűjtő sértettet megtámadta, aki a kos elől a közelben lakó másik sértett udvarára menekült. Másnap reggel a kos a másik sértettet is megtámadta, aki a támadást úgy hárította el, hogy a kost egy kővel megdobta és elzavarta. A másik sértett még aznap délután találkozott a vádlottal, akivel közölte, hogy a kos őt megtámadta, ennek ellenére a vádlott az állatok befogása iránt egyáltalán nem intézkedett.

Másnap a délelőtti órákban két másik sértett – egymástól függetlenül – az erdőben gombát szedett. Ez idő alatt az erdőrészen szabadon lévő, felbőszült kos rátámadt egyikükre, akit lábánál fellökött, majd a földön fekvő sértettet mellkasán többször felöklelte, míg végül a további támadással felhagyott. A sértett a baleset során elszenvedett sérüléseitől nem tudott lábra állni, hanem egy közeli fához vonszolta magát.

Ugyanezen a napon a kos a másik gombát szedő sértettet is megtámadta oly módon, hogy bal lábszáránál felöklelte, melynek következtében a sértett elesett. Ezután a menekülésre képtelen állapotban lévő sértettet a felbőszült kos a fejével folyamatosan, testszerte öklelte, támadta, melynek következtében elszenvedett sérülései miatt a sértett a helyszínen életét vesztette.

A sértetteket 2020. augusztus 26. napján 18.00 óra körüli időben találták meg. A még életben lévő sértettet a mentők súlyos sérülésekkel szállították kórházba, ahol később elhalálozott.

A vádlott a haszonállatok tartása során azon magatartásával, hogy az állattartási tevékenységet szabályozó jogszabályi rendelkezéseket figyelmen kívül hagyva az állatok biztonságos őrzéséről nem gondoskodott, az állatok eltűnését követően azok befogása iránt intézkedést nem tett, lehetővé tette, hogy a felügyelet nélkül lévő, elkóborolt kos emberre támadjon, mely támadás következtében elszenvedett sérülések a sértettek halálát okozták.

A vádlott az előkészítő ülésen a váddal egyezően beismerte a bűncselekmény elkövetését és lemondott a tárgyaláshoz való jogáról, ezért a bíróság már az előkészítő ülésen ítéletet hozott. Az ítéletet a vádlott és védője tudomásul vette, míg az ügyészség fellebbezést jelentett be súlyosítás érdekében. Az ügy másodfokon a Veszprémi Törvényszéken folytatódik.

Veszprém, 2021. október 15.

Veszprémi Törvényszék Sajtóosztály