Felfüggesztett szabadságvesztés egy eltiltás alatti járművezetésért

Idén májusig csak szabálysértésnek minősült az eltiltás hatálya alatt történő járművezetés, azonban a bekövetkezett jogszabályváltozások miatt a Veszprémi Járásbíróság a napokban meghozott büntetővégzésében már felfüggesztett szabadságvesztés büntetést szabott ki ilyen bűncselekmény miatt egy büntetett előéletű mihályházi férfival szemben.

A megállapított tényállás szerint a vezetői engedéllyel sohasem rendelkező vádlott 2021. június 22-én úgy közlekedett a 8. számú főközlekedési úton egy szlovák rendszámú gépjárművel, hogy vele szemben érvényben volt három különböző szabálysértési ügyben kiszabott közúti járművezetéstől eltiltás. A vádlott ezen cselekményét visszaesőként követte el, ugyanis korábban üzletszerűen elkövetett lopás és más bűncselekmények miatt végrehajtandó szabadságvesztésre ítélték, és a büntetés kitöltése óta három év még nem telt el.

A Veszprémi Járásbíróság a férfival szemben tárgyaláson kívül meghozott büntetővégzésével 9 hónap börtönbüntetést szabott ki, melynek végrehajtását 2 év próbaidőre felfüggesztette, egyúttal elrendelte a vádlott pártfogó felügyeletét is. A végzés még nem jogerős.

A Büntető Törvénykönyv módosítása folytán 2021. május 14. napja óta bűncselekmény az, ha valaki a járművezetéstől eltiltás hatálya alatt annak érvényesülési körébe tartozó járművet vezet. Súlyosabban minősül a bűncselekmény, ha a járművezetéstől eltiltást büntetőügyben szabták ki.

Veszprém, 2021. október 8.

Veszprémi Törvényszék Sajtóosztály