Felfüggesztett fogházbüntetésre és közúti járművezetéstől eltiltásra ítélte a bíróság a halálos közúti balesetet okozó buszsofőrt

Az Ajkai Járásbíróság egy év – végrehajtásában két év próbaidőre felfüggesztett – fogházbüntetésre és két év hat hónap közúti járművezetéstől eltiltásra ítélte azt az 53 éves vádlottat, akivel szemben halálos közúti baleset gondatlan okozásának vétsége miatt emelt vádat az ügyészség.

A bíróság által megállapított tényállás szerint a vádlott buszsofőrként 2018 áprilisában egy Mercedes típusú menetrendszerinti autóbusszal közlekedett Bakonygyepes felől Noszlop irányába, amikor 19:30 magasságában Devecser külterületén, a 8401-es számú közút kivilágítatlan szakaszán műszaki meghibásodás miatt megállt, elfoglalva ezzel a menetirány szerinti jobb oldali forgalmi sávot. A műszaki mentésre várakozás közben besötétedett, ennek ellenére - a KRESZ szabályait megszegve - a vádlott a jármű vészvillogóját nem kapcsolta be, elakadásjelző háromszöget nem helyezett ki és egyéb módon sem gondoskodott a busz kivilágításáról annak ellenére, hogy a műszaki hiba a világító berendezéseket nem érintette.

Ugyanezen az útszakaszon haladtak gépjárművükkel a sértettek mintegy 80 km/h-s sebességgel, biztonsági övet használtak. A gépjármű vezetője a szürkületi fényviszonyok mellett ugyan észlelte a kivilágítatlanul álló autóbuszt, azonban vészfékezés ellenére sem tudott már megállni, ezért az autóbusz hátuljának ütköztek. A baleset következtében a személygépkocsit vezető férfi 8 napon túl gyógyuló súlyos sérüléseket szenvedett, míg a jobb első ülésen utazó nő a baleset következtében a helyszínen életét vesztette.

Az ítélettel szemben az ügyész három munkanap gondolkodási időt tartott fenn, míg a vádlott és védője fellebbezést jelentettek be felmentésért, így az ítélet nem jogerős. Másodfokon a Veszprémi Törvényszék jár el.

Veszprém, 2021. október 8.

Veszprémi Törvényszék Sajtóosztály