Jelentősen nőtt az embercsempészés miatt indult büntetőügyek száma a Veszprémi Törvényszék illetékességi területén

Jól fizető „taxizásnak” tartják a sofőrök az illegális migránsok szállítását, pedig sokan lebuknak és évekig tartó börtönbüntetést kapnak érte

Az illegális migráció tömeges megjelenése óta kiemelkedő módon megnőtt az ügyteher a Veszprémi Törvényszék illetékességi területén az ezzel kapcsolatban elkövetett bűncselekmények miatt. Elsősorban az Ajkai és a Veszprémi Járásbíróságot érintik ezen büntetőügyek, mivel ezen bíróságok illetékességi területén kerül sor legtöbbször az embercsempészek igazoltatására és elfogására. Az idei évben az Ajkai Járásbíróságon több mint kétszer annyi ilyen ügy érkezett, mint tavaly, míg a Veszprémi Járásbíróságon az előző évi ügyérkezés tízszeresét is meghaladta az újonnan érkezett, embercsempészés miatt indult büntetőügyek száma.

A migránsokat szállító sofőrök és kísérőik általában könnyű pénznek tekintik azt a néhány ezer eurót, amelyet egy-egy fuvarért kapnak, a bíróság ugyanakkor korántsem elnéző az embercsempészekkel szemben. Azt, ha elszaporodik egy-egy bűncselekményfajta, a büntetés kiszabása során mindig súlyosító körülményként veszik figyelembe az ítélkező bírák.

Leggyakrabban az elfogástól számított 2-3 napon belül bíróság elé állítják az elkövetőket, és az ilyen ügyekben az ítélet eddig minden alkalommal többéves tartamú végrehajtandó szabadságvesztés volt. Amennyiben a bűncselekmény alapesete állt fenn, úgy átlagosan 3 év végrehajtandó szabadságvesztéssel sújtotta a bíróság a terhelteket, míg az ún. minősített eseteknél akár 9-10 év végrehajtandó szabadságvesztés kiszabására is sor kerülhet. 2021-ben eddig jogerősen összesen közel 50 év végrehajtandó szabadságvesztést rótt ki a bíróság az ilyen bűncselekmények elkövetőire Veszprém megyében.

Amennyiben a gyors bíróság elé állítás mégsem lehetséges, úgy a Veszprémi Járásbíróság nyomozási bírái döntenek a kényszerintézkedésről – ezen ügyekben eddig valamennyi esetben elrendelte a bíróság a gyanúsítottak letartóztatását.

Veszprém, 2021. szeptember 30.

Veszprémi Törvényszék Sajtóosztály