Letartóztatásban az emberölés kísérletével gyanúsított nő

A Veszprémi Járásbíróság nyomozási bírája elrendelte a letartóztatását annak a 46 éves Veszprém megyei nőnek, akivel szemben előre kitervelten, különös kegyetlenséggel, több ember, részben tizennegyedik életévét be nem töltött személy sérelmére elkövetett emberölés bűntettének kísérlete miatt folyik a nyomozás.

A megalapozott gyanú szerint a gyanúsított 2021. július 15-én éjjel, magát álcázva, maszkban, baseball sapkában, fejére csuklyát húzva, és annak tudatában, hogy az ingatlanban élők otthon tartózkodnak, bement egy családi ház udvarára, majd az épület több pontján kísérletet tett arra, hogy a magával vitt műanyag flakonokba előzőleg betöltött gyúlékony folyadékkal, és szintén az általa táskában odavitt ruhanemű és gyújtóeszközök felhasználásával azt felgyújtsa. A cselekmény időpontjában a házban két felnőtt, valamint két kiskorú gyermek aludt.

A gyanúsított a családi ház tetőszerkezetét egy lombseprűre helyezett égő rongydarabbal több helyen próbálta meggyújtani, melynek következtében a tetőléc egy része károsodott, alatta kormozódott, a bejárati ajtó felett a féltető megégett. A gyanúsított ezen túl az utcafronttól távolabb eső, túlsó végén is meg akarta gyújtani a tető alatti takarólécet, melyen következtében azon szintén égésnyomok voltak láthatók, a tetőszerkezet alsó léce egy részen megégett. A gyanúsított cselekménye következtében a tetőlécek parázslással égtek, az izzások maguktól kialudtak.

A gyanúsított tettének teljes végrehajtását – amelyet előre kitervelt – az akadályozta meg, hogy az ingatlanban lakó egyik sértett a cselekmény időpontjában éppen felkelt, és az ablakból észlelte, hogy lángok csapnak fel. A sértett ezt követően kiszaladt az udvarra és kiabálva felébresztette élettársát. Mire a sértett az udvarra kiért, a gyanúsított már az udvarban álló autójuk mögé rejtőzött. A sértett hívására pillanatokon belül a másik sértett is felkelt és az udvarra ment, ahol felszólították a személygépkocsi mögött rejtőző gyanúsítottat, hogy jöjjön elő. A gyanúsított a felszólításnak nem tett eleget, hanem az autó mögül az előzőleg a gyújtogatáshoz használt lombseprűt kidobta, majd a nyitott kapuajtón keresztül kiszaladt az utcára. A sértettek utána szaladtak, és az utcán elfogták, majd az egyik gyanúsított telefonos bejelentést tett a rendőrségen. A sértettek a rendőrök helyszínre érkezéséig visszatartották a gyanúsítottat, mely idő alatt a csuklyát, maszkot sikerült leszedniük róla, és így ismertté vált számukra, hogy a személy azonos a tőlük néhány házra lakó gyanúsítottal.

A bíróság a gyanúsított letartóztatását szökés, elrejtőzés veszélye, a bizonyítás megnehezítésének veszélye, valamint bűnismétlés veszélye miatt látta indokoltnak.

A végzést az ügyész tudomásul vette, míg a gyanúsított és védője fellebbezést jelentettek be, így a végzés nem vált véglegessé, másodfokon a Veszprémi Törvényszék jár el.

Veszprém, 2021. július 28.

Veszprémi Törvényszék Sajtóosztály