Letartóztatásban az ékszerbolt kirablásával gyanúsított román férfi

A Veszprémi Járásbíróság nyomozási bírája elrendelte a letartóztatását annak a 40 éves, román állampolgárságú férfinak, akivel szemben felfegyverkezve, csoportosan, jelentős értékre elkövetett rablás bűntette és más bűncselekmény miatt folyik büntetőeljárás.

A megalapozott gyanú szerint 2020. november 4-én délután egy veszprémi ékszerüzlethez maszkban, csuklyában, kalapácsokkal felfegyverkezve behatolt a gyanúsított egy társával, valamint további négy ismeretlen elkövetővel, majd az ékszerbolt üveg vitrinjeit kalapáccsal, illetve kezükkel betörték, onnan különböző aranyékszereket – gyűrűket, nyakláncokat – tulajdonítottak el közel 12 millió forint értékben. Az ékszerüzletben tartózkodó tulajdonos az elkövetőket megkísérelte feltartóztatni. Az elkövetők közül egy személyt megfogott, azzal dulakodott, aki az eltulajdonított értéktárgyak megtartása érdekében a sértettel szemben erőszakot alkalmazott, majd az elkövetők futva elmenekültek. A sértett a dulakodás során nyolc napon belül gyógyuló sérülést szenvedett. Az elkövetők a sértettnek mintegy 4.000.000 forint kárt okoztak.

A gyanúsítottal szemben a bíróság 2021 márciusában nemzetközi elfogatóparancsot, valamint európai elfogatóparancsot bocsátott ki, amelynek alapján a román igazságügyi hatóságok a gyanúsítottat 2021. június végén Romániában elfogták és őrizetbe vették, majd átadták a magyar igazságügyi hatóságok részére.

A bíróság a gyanúsított letartóztatását szökés, elrejtőzés veszélye, valamint a bizonyítás megnehezítésének veszélye miatt látta indokoltnak.

Az ügyész a végzést tudomásul vette, míg a gyanúsított és védője fellebbezést jelentettek be, így a végzés nem végleges, másodfokon a Veszprémi Törvényszék jár el.

Veszprém, 2021. július 28.

Veszprémi Törvényszék Sajtóosztály