Fegyházbüntetésre ítélte a bíróság az ún. „chipses zacskós” rablót

Az Ajkai Járásbíróság öt év három hónap fegyházbüntetésre és hat év közügyek gyakorlásától eltiltásra ítélte azt a 36 éves férfit, akivel szemben fegyveresen elkövetett rablás bűntette miatt emelt vádat az ügyészség. A bíróság a bűncselekménnyel okozott, meg nem térült kár erejéig a vádlottal szemben vagyonelkobzást rendelt el, továbbá kötelezte őt az eljárás során felmerült bűnügyi költség megfizetésére. Fenntartotta továbbá a bíróság a vádlott letartóztatását a másodfokú eljárás befejezéséig, de legfeljebb a nem jogerős ítélettel kiszabott szabadságvesztés tartamáig szökés, elrejtőzés veszélye miatt.

A bíróság által megállapított tényállás szerint a vádlott 2021. január 1-jén elhatározta, hogy cigarettát és szeszesitalt fog szerezni jogtalanul, mivel nem volt pénze. Ennek érdekében elrejtett egy kb. 20 cm hosszúságú fadarabot egy üres chipses zacskóba azzal a szándékkal, hogy azt fegyverként használja, majd nem sokkal később ittas állapotban egy ajkai dohányboltba – a járványügyi szabályoknak megfelelően maszkot viselve – bement, levett a polcról két palack bort, a pultra tette és az ott dolgozó sértettől két doboz cigarettát kért. A vádlott, miközben a sértett a vételárat kérte, azt mondta, „én meg kérem a pénzt!”, és elővette a fegyvernek látszó, chipses zacskóba csomagolt fadarabot, azt fegyverként használva ráfogta a sértettre és azzal fenyegette meg a sértettet, hogy pisztoly van nála és lelövi őt, ha nem kap pénzt. Erre a sértett közölte „ne szórakozzon”, mire a vádlott ismételten megfenyegette, hogy lelövi és a fegyvernek látszó tárgyat folyamatosan a sértettre irányította, miközben a 2 doboz cigarettát a zsebébe tette, majd ismét megfenyegette a sértettet. A vádlottat ekkor az üzletbe érkező – a nyomozás során ismeretlenül maradt – személy megzavarta, ezért a vádlott a két palack bort is magához véve fizetés nélkül távozott a dohányboltból. A vádlott a rablással összesen 4.100 forint kárt okozott, melyből a nyomozás során történt lefoglalással és a sértettnek történt kiadással 2.050 forint kár megtérült.

Az ítélettel szemben az ügyész súlyosításért, míg a vádlott és védője enyhítésért fellebbeztek, másodfokon a Veszprémi Törvényszék jár el. A letartóztatást fenntartó végzést valamennyien tudomásul vették, így az véglegessé vált.

Veszprém, 2021. július 6.

Veszprémi Törvényszék Sajtóosztály