Börtönbüntetésre ítélte a bíróság az idős sértettet rendszeresen kifosztó vádlottakat

A Veszprémi Járásbíróság folytatólagosan elkövetett kifosztás bűntettében mondta ki bűnösnek azt a három nőt, akik egy idős férfival való bizalmas viszonyba kerülésüket kihasználva, rendszeresen értékeket tulajdonítottak el a sértettől. A bíróság az I. rendű vádlottat három év hat hónap börtönbüntetésre és négy év közügyek gyakorlásától eltiltásra, a II. rendű vádlottat négy év börtönbüntetésre és négy év közügyek gyakorlásától eltiltásra, míg a III. rendű vádlottat három év börtönbüntetésre és három év közügyek gyakorlásától eltiltásra ítélte. A III. rendű vádlottal szemben a bíróság vagyonelkobzást rendelt el a bűncselekménnyel okozott, meg nem térült kár erejéig, míg az I. rendű vádlottat kötelezte a sértett magánfél részére 1.850.000,- forint kártérítés, a II. rendű vádlottat 2.280.000,- forint kártérítés, illetve az I. és III. rendű vádlottakat egyetemlegesen 5.000.000,- forint kártérítés megfizetésére. Kötelezte továbbá a bíróság a vádlottakat a felmerült eljárási illeték és bűnügyi költéség megfizetésére.

A bíróság által megállapított tényállás szerint 2016. év szeptember hónapban az idős sértett egy interneten található hirdetés útján megismerkedett az I. rendű vádlottal szexuális szolgáltatás igénybevétele céljából. Az I. rendű vádlott ezt követően rendszeresen megjelent a sértett lakhelyén, akivel szexuális kapcsolatot létesített, amiért a sértett alkalmanként fizetett neki, kb. 70.000 forintot. Az I. rendű vádlott közreműködésére 2017. év nyarától szexuális szolgálatás nyújtása céljából, a sértettnél, egyedül vagy alkalmanként egyszerre többen is, rendszeresen megjelentek a II. és III. rendű vádlottak is, akiknek a vádlott a szexuális szolgáltatásért alkalmanként kb. 5-20.000 forint körüli összegeket fizetett. A vádlottak ezen alkalmakkor a sértett által önkéntesen, a szexuális szolgáltatásért átadott összegeken túl - kihasználva azt, hogy az idős korú sértett fizikai és szellemi állapota miatt a bűncselekmény felismerésére és elhárítására korlátozottan képes, illetve velük szemben kifejezetten intim, bizalmi viszont ápol – rendszeresen tulajdonítottak el különböző ékszereket, dísztárgyakat, órákat és készpénzt a sértett ingatlanából

Az I. rendű vádlott 6.850.000 forint, a III. rendű vádlott 5.276.760 forint értékű készpénz és vagyontárgy eltulajdonításában működött közre. A II. rendű vádlott összesen 2.325.000 forint kárt okozott.

Az ítéletet az ügyész tudomásul vette, míg az I. rendű vádlott és védője enyhítésért, a II. és III. rendű vádlottak és védőik pedig részben felmentésért, részben enyhítésért. Másodfokon a Veszprémi Törvényszék jár el.

Veszprém, 2021. június 28.

Veszprémi Törvényszék Sajtóosztály