Jövedelmezőbbnek gondolta az embercsempészést a használtruha-kereskedésnél a vádlott – éveket tölthet rács mögött

Bíróság elé állítás keretében ismét embercsempészt ítélt el az Ajkai Járásbíróság. Az iraki állampolgárságú, de közel 6 éve Magyarország területén tartózkodási joggal rendelkező vádlott egy hazai alapítású, használt ruha értékesítéssel foglalkozó cég vezető tisztségviselője.

Az ítéleti tényállás szerint 20 szír állampolgár 2021. május 2-án az esti órákban a szerb zombori menekülttáborból az eljárás során ismeretlenül maradt afgán személyek kíséretében Magyarországra indult érvényes úti okmányok nélkül azért, hogy a jogszabályi rendelkezések megszegésével Ausztriába utazzon. A szállítás díja személyenként 4000-4500 euró volt, amit a menekültek, illetve családtagjaik korábban Törökországban letétbe helyeztek. A vádlott néhány nappal később a kora reggeli órákban a magyar-szerb határon felvette a 20 szír állampolgárt az ügyvezetése alatt álló cég tulajdonát képező tehergépkocsiba – azzal a céllal, hogy őket a menekültügyi eljárást megkerülve, a jogszabályi rendelkezések megszegésével, az államhatárok átlépéséhez szükséges okmányok nélkül Magyarországról Ausztriába szállítsa. Amikor a vádlott a 8-as számú főúton Veszprém irányából Ausztria irányába haladt a gépkocsi rakterében utazó 20 illegális határátlépővel, Ajka-Bakonygyepes térségében őt a rendőrség intézkedés alá vonta és elfogta. A vádlott védekezése szerint nem tudott róla, hogy a szállított személyek migránsok és ő csak munkásoknak gondolta őket. Az elkövetés körülményeinek mérlegelése alapján ezt nem fogadta el a bíróság, és a vádlottat több személynek segítséget nyújtva elkövetett embercsempészés bűntette miatt 3 év börtönbüntetésre, valamint mellékbüntetésül 3 év közügyektől eltiltásra ítélte.

A kihirdetett ítélet vonatkozásában a vádlott és meghatalmazott védője, továbbá az ügyészség is három munkanap gondolkodási időt tartott fenn a jogorvoslati nyilatkozat megtételére. A bíróság a vádlott letartóztatását – a szökés, elrejtőzés veszélyére és a nem jogerősen kiszabott szabadságvesztés mértékére is figyelemmel – az esetleges másodfokú eljárás befejezéséig, de legfeljebb a nem jogerős ítélettel kiszabott szabadságvesztés tartamáig fenntartotta.

Veszprém, 2021. június 10.

Veszprémi Törvényszék Sajtóosztály