Újabb embercsempészek letartóztatásban

A Veszprémi Járásbíróság nyomozási bírája elrendelte a letartóztatását annak a két férfinak, akikkel szemben vagyoni haszonszerzés végett, több személynek segítséget nyújtva elkövetett embercsempészés bűntette miatt folyik büntetőeljárás.

A megalapozott gyanú szerint a 31 éves, szerb állampolgárságú gyanúsított 2021. április elején Magyarország területén, a Szerbiával határos határszakaszhoz közel, ismeretlen személy megbízásából – sikeres szállítás esetén összesen 700 euró fejében –, felvett az általa vezetett, szerb felségjelzésű személygépkocsijába hét fő, Magyarország területére illegálisan belépett és engedély nélkül itt tartózkodó, magukat szír állampolgárnak valló személyeket, azzal a céllal, hogy őket az országhatár illegális átlépésével Ausztriába Bécsbe szállítja. A 38 éves magyar állampolgárságú másik gyanúsított pedig megalapozottan gyanúsítható azzal, hogy a szír állampolgárok felvételének helyére ment gépkocsival, amelybe azonban nem vett fel senkit, hanem előfutó autóként a másik autó előtt közlekedett, akinek egy mobiltelefont átadott abból a célból, hogy értesíti, ha útközben rendőrt észlel. A szerb állampolgárságú gyanúsított a személygépkocsival a 8-as főútvonalon, Ajka-Bakonygyepes térségében utasaival – hét, magát szír állampolgárnak valló személlyel – közlekedett, amikor a rendőrjárőr elfogta. A másik gyanúsítottat ugyanitt szintén elfogták.

A bíróság a gyanúsítottak letartóztatását a szökés, elrejtőzés veszélyére figyelemmel, míg a magyar állampolgárságú – a bűncselekmény elkövetését tagadó – gyanúsítottal szemben a bizonyítás megnehezítésének veszélye miatt is látta indokoltnak.

Az ügyész, a gyanúsítottak és az egyik gyanúsított védője a végzést tudomásul vették, a másik gyanúsított védője még nem tette meg a jogorvoslati nyilatkozatát, így az egyik gyanúsított vonatkozásában a végzés véglegessé vált.

Veszprém, 2021. május 5.

Veszprémi Törvényszék Sajtóosztály