Többmillió forintot csalt ki a megtévesztett sértettől és zsarolta is – börtönbüntetéssel sújtotta a bíróság

A Veszprémi Járásbíróság négy év börtönbüntetésre és négy év közügyek gyakorlásától eltiltásra azon ügy I. rendű vádlottját, melyben többmillió forintot csaltak és zsaroltak ki a sértettől. A bíróság a III. rendű vádlottat egy év hat hónap – végrehajtásában három év próbaidőre felfüggesztett – börtönbüntetésre ítélte. A bíróság kötelezte továbbá az I. rendű vádlottat a bűncselekménnyel okozott, közel hatmillió forintos kár megtérítésére, valamint az ezzel kapcsolatban felmerült eljárási illeték megfizetésére. Mindkét vádlottal szemben elrendelt a bíróság vagyonelkobzást, továbbá kötelezte őket az eljárás során felmerült bűnügyi költség megfizetésére.

A bíróság által megállapított tényállás szerint az I. rendű vádlott és a sértett között néhány évvel ezelőtt szoros érzelmi viszony alakult ki. A kapcsolat kezdetén a sértett anyagilag is támogatta az I. rendű vádlottat, aki azonban később elhatározta, hogy a sértettől nagyobb összegű pénzt szerez. Az I. rendű vádlott a sértettel elhitette, hogy őt Németországban prostitúcióra kényszerítik, és ebből csak nagyobb összeg kifizetése útján tud szabadulni. Tervének megvalósításába bevonta ismerősét, a II. rendű vádlottat, és rokonát, a III. rendű vádlottat.

Az I. rendű vádlott a találkozásuk alkalmával azt állította a sértettnek, hogy Németországba utazik munkavégzésre. Ezt követően üzenetet küldött a sértettnek, hogy bajba került, majd telefonon elmondta neki, hogy kiment Németországba, de ott nem a megbeszélt munkavégzést várták el tőle, hanem bezárták, prostitúcióra kényszerítik, és 2 700 eurót kell a fogva tartóinak kifizetnie, hogy elengedjék. Az I. rendű vádlott valójában nem hagyta el Magyarországot.

A sértett elhitte az I. rendű vádlott állítását, aki azt is elmondta, hogy a pénzt a II. rendű vádlottnak kell átadnia. A sértett telefonon felvette a kapcsolatot a II. rendű vádlottal, aki megadta neki a folyószámlája számát, és azt is állította, hogy ő fogja Németországba vinni a pénzt. A II. rendű vádlott tudta, hogy az I. rendű vádlott becsapta a sértettet. A sértett 1.000.000 Forintot utalt a II. rendű vádlott folyószámlájára, aki az összeget felvette, azt átadta az I. rendű vádlottnak, aki a közreműködésért 50.000 Ft-ot adott át neki.

A sértett és az I. rendű vádlott ezt követően Veszprémben találkoztak, amikor az I. rendű vádlott elhitette a sértettel, hogy el akarják rabolni, hogy külföldre vigyék. Ezt követően az I. rendű vádlott telefonon felhívta a sértettet, és ijedtséget, félelmet színlelve azt állította neki, hogy elrabolták, ismét Németországba kényszerítették. Az I. rendű vádlott ekkor sem hagyta el Magyarországot. Ezt követően az I. rendű vádlott – a III. rendű vádlott jelenlétében – ugyancsak telefonon azzal ejtette tévedésbe a sértettet, hogy 16.000 euróra van szüksége, hogy fogva tartóitól kiváltsa magát. Ennek hatására a sértett két esetben 8.000-8.000 eurót adott át a III. rendű vádlottnak abban a tudatban, hogy a III. rendű vádlott viszi Németországba a pénzt. A III. rendű vádlott tudta, hogy az I. rendű vádlott tévedésbe ejtette, illetve ejti a sértettet.

A III. rendű vádlott mindkét esetben a sértettől átvette a fenti összegeket, azt állítva neki, hogy ő fogja azt eljuttatni az I. rendű vádlotthoz Németországba. Valójában azonban a sértettől átvett összegeket az I. rendű vádlottnak adta át, aki 25.000 Ft-ot adott át részére ellenszolgáltatásként. A pénz átadását követően az I. rendű és a III. rendű vádlott is beszélt telefonon a sértettel, közölték vele, hogy Németországban vannak, kifizették a pénzt, és hazajönnek.

A vádlott 2017 nyarától kezdődően a sértettet – azzal a fenyegetéssel, hogy a köztük lévő viszonyról beszámol a sértett családjának – arra kényszerítette, hogy különböző nagyságú összegeket adjon át részére.

A sértett köztiszteletben álló személy, több évtizede él házasságban, felnőtt gyermekei vannak, joggal tartott attól, hogy amennyiben az I. rendű vádlott a fenyegetéseit beváltja és kapcsolatukat, a rá a sértett által költött pénzösszegeket nyilvánosságra hozza a családja előtt, ez a sértett számára rendkívül hátrányos következményekkel járhat, elveszíti családi kapcsolatait, jövedelemszerző tevékenysége is ellehetetlenül. A sértett azért, hogy ezt elkerülje, 2019 elejéig több részletben, különböző összegekben összesen mintegy 12.000.000 forintot adott át az I. rendű vádlott részére.

A II. rendű vádlott korábban, az előkészítő ülésen elismerte a bűnösségét, a tárgyaláshoz való jogáról lemondott, így a bíróság az ügyét elkülönítette, a II. rendű vádlottat egy év hat hónap – végrehajtásában két év próbaidőre felfüggesztett – börtönbüntetésre ítélte, mely jogerőre emelkedett.

Az ítélettel szemben az ügyész három nap gondolkodási időt tartott fenn a jogorvoslati nyilatkozata bejelentésére, az I. rendű vádlott és védője a zsarolással kapcsolatos vádpont tekintetében felmentésért és ezzel együtt a büntetés arányos enyhítéséért fellebbezett, míg a III. rendű vádlott és védője az ítéletet tudomásul vették.

Veszprém, 2021. április 28.

Veszprémi Törvényszék Sajtóosztály