Letartóztatásban a felesége folyamatos fenyegetésével, zaklatásával gyanúsított férfi

A Veszprémi Járásbíróság nyomozási bírája elrendelte a letartóztatását annak a 49 éves veszprémi férfinak, akivel szemben házastárs sérelmére elkövetett zaklatás bűntette és más bűncselekmény miatt folyik büntetőeljárás.

A megalapozott gyanú szerint a gyanúsított és a sértett házasok, egy közös kiskorú gyermekük van, továbbá a családdal élt még a sértett korábbi kapcsolatából született nagykorú lánya is.

A gyanúsított idén tavasszal szabadult szabadságvesztés büntetéséből, amikor a közös lakásba tért haza. A sértett már a börtönbüntetés ideje alatt közölte vele, hogy nem szeretne tovább együtt élni, el akar válni, majd ezt ismételten kifejezte a gyanúsított szabadulása után. A gyanúsított ezt nem tudta elfogadni, őrjöngeni kezdett, előbb egy poharat tört össze, majd a sértett telefonját is a földhöz vágta, amely ugyancsak összetört.

Ezt követően másnap a gyanúsított ismét veszekedni kezdett a lakásban feleségével, ekkor egy tányért és egy poharat is összetört. A sértett kérte a gyanúsítottat, hogy fejezze be a veszekedést, a gyanúsított azonban ezt követően 2-3 naponta próbálta feleségét eltéríteni válási szándékától, melynek során erős hangulati ingadozásokat produkált, esetenként kérlelte feleségét, máskor viszont veszekedéseket provokált. A veszekedések során a sértett kezdett összepakolni, melyre a gyanúsított rendszeresen azzal fenyegette meg, hogy élve nem hagyják el a lakást. A gyanúsított a veszekedések során többször azzal fenyegette meg feleségét, hogy meg fogja ölni, őt még a börtön se tartja vissza, nincs veszteni valója. Olyan kijelentéseket is tett, hogy amennyiben a felesége elhagyja őt, akkor öngyilkos lesz, más alkalommal azzal fenyegetőzött, hogy felgyújtja a lakást. Ezen veszekedéseknek a kiskorú gyermek is szemtanúja volt és a veszekedések eldurvulásakor a kislány kelt édesanyja védelmére.

Húsvét hétfőn a gyanúsított ismételten kérlelte feleségét, hogy ne váljanak el, majd amikor a sértett a válási szándékát megismételte, a gyanúsított egy borosüveggel fenyegetőzve a sértett felé megindult. Ezt követően a gyanúsított a nadrágszíját levette, azt félbe hajtva fenyegetőzött a sértett felé, majd megragadta a sértetten lévő fürdőköpenyt, aki azonban abból kibújva kiszabadult a fogásából. Ezután a gyanúsított a sértett után nyúlt, a haját megragadta és megrángatta.  A további bántalmazásnak a kiskorú gyermek közbelépése vetett véget.

Néhány nappal később a gyanúsított ismételten kérlelni kezdte feleségét, hogy ne váljon el, azonban a sértett ekkor már félt a gyanúsított agressziójától, kiszámíthatatlan viselkedésétől és közölte, hogy nem akar vele együtt élni. A gyanúsított ekkor azt mondta, hogy szedjék össze a dolgaikat, majd amikor a sértett a gyermekeivel a lakásból elindult, a gyanúsított a liftnél utolérte a feleségét, megragadta a karját és elkezdte visszafelé húzni őt, közben azt kiabálta, hogy menjen vissza. A sértett ekkor kiszabadította magát a szorításból és lányaival együtt futva megindult a lépcsőn lefelé. A gyanúsított utánuk futott, melyre a kiskorú sértett félelmében sikítozni kezdett. A gyanúsított ezt követően ismét utolérte feleségét, karjánál fogva igyekezett visszarángatni, majd elengedte és ő maga lefelé kezdett futni, felesége pedig a lépcsőn felfelé, a szomszédjához menekült, ahonnan a rendőrséget értesítette.

A bíróság a gyanúsított letartóztatását a bizonyítás megnehezítésének veszélye, illetve bűnismétlés veszélye miatt látta indokoltnak.

A végzéssel szemben a gyanúsított és védője fellebbezést jelentettek be, így az még nem vált véglegessé.

Veszprém, 2021. április 23.

Veszprémi Törvényszék Sajtóosztály