Felfüggesztett börtönbüntetésre ítélte a bíróság a kolléganője bántalmazásával vádolt doktornőt

Az Ajkai Járásbíróság egy év - végrehajtásában egy évi próbaidőre felfüggesztett – börtönbüntetésre ítélte közfeladatot ellátó személy elleni erőszak bűntette és testi sértés vétsége miatt azt a doktornőt, aki egy véradó napon az asszisztensként dolgozó kolléganőjét bántalmazta. A bíróság a vádlottat a felfüggesztett szabadságvesztést érintően előzetes mentesítésben részesítette, továbbá kötelezte az eljárás során felmerült bűnügyi költség megfizetésére.

A bíróság által megállapított tényállás szerint a vádlott 2018. októberében Ajkán, egy nyílt véradó napon az asszisztensként dolgozó kolléganőjét hangosan szidalmazta, majd tarkón, utána pedig vállon ütötte. A sértett miután levette a vért egy véradótól, panaszkodni kezdett neki a doktornőre, amin a vádlott felháborodott és ismételten szidalmazta a vérmintákat rendező sértettet, majd felszólította, hogy takarodjon ki a helyiségből és a köpenyénél fogva megrántotta őt, akinek a lába a szék lábában elakadt, így a rántástól a földre esett. Ekkor a sértettet a vérvételi csoport sofőrjeként jelenlévő személy segítette fel a földről és visszaültette a székre. A sértett ezután sírni kezdett, mire a vádlott őt tovább becsmérelte, majd a sértettet a székkel együtt ismét felborította, amitől a sértett újra a földre esett és a nyitott ajtó élébe beütötte a fejét. A sértettet a sofőr ismételten felsegítette a földről, majd a vádlott a felálló sértettet a helyiségből kilökdöste, a véradáson jelenlévő kollégáknak pedig megtiltotta, hogy a sértettet hazavigyék. Az egyebekben egészségügyi dolgozóként közfeladatot ellátó személynek minősülő sértett a vádlott bántalmazása következtében nyolc napon belül gyógyuló sérüléseket szenvedett.

A kihirdetett ítélet ellen a vádlott és védője, valamint az ügyészség is három munkanap gondolkodási időt jelentett be a jogorvoslati nyilatkozattételre.

Veszprém, 2021. április 23.

Veszprémi Törvényszék Sajtóosztály