Elítélte a bíróság a zsákutcába menekülő ukrán embercsempészt

A Veszprémi Járásbíróság három év börtönbüntetésre ítélte azt a vádlottat, akit embercsempészés bűntettével állított bíróság elé az ügyészség. A bíróság továbbá hat évre kiutasította Magyarország területéről a vádlottat, továbbá kötelezte őt az eljárás során felmerült bűnügyi költség megfizetésére.

A bíróság által megállapított tényállás szerint az ukrán állampolgárságú vádlott 2021. április 14-én a hajnali órákban, a szerb határ magyarországi oldalán kilenc, magát szír állampolgárnak valló személyt vett fel személygépkocsiba, hogy vagyoni haszonszerzés céljából segítséget nyújtson részükre abban, hogy a menekültügyi eljárást megkerülve, az államhatárok átlépéséhez szükséges okmányok nélkül Magyarországról Ausztriába jussanak. A kilenc személy még korábban lépte át Magyarország államhatárát Szerbia felől a kerítésen két létrán átmászva, érvényes úti okmányok nélkül, a jogszabályi rendelkezések megsértésével azért, hogy Ausztriába utazzon. Az embercsempészés díja 4 000-4 500 euró volt fejenként, amelyet az embercsempészek részére egy török utazási irodában helyeztek letétbe.

A vádlott Eplény felől Ausztria irányába közlekedett személygépkocsival és az abban utazó kilenc fő, magát a helyszínen szír állampolgárságúnak valló személlyel, amikor a vádlottat egy mellette haladó járőrkocsi megkísérelte megállítani. A vádlott megpróbált balra kanyarodva elhajtani, miközben a menetirány szerinti bal oldalon haladó járőrautónak ütközött, melyet követően zsákutcába kanyarodott, ezért a gépkocsiból kiugrott és gyalogosan is menekült, de a rendőrök elfogták és őrizetbe vették.

Az ítélettel szemben a vádlott és védője jelentettek be fellebbezést enyhítésért, másodfokon a Veszprémi Törvényszék jár el.

Veszprém, 2021. április 23.

Veszprémi Törvényszék Sajtóosztály