Felfüggesztett börtön és foglalkozástól eltiltás az élettársát gyermek jelenlétében rendszeresen bántalmazó férfinak

A Veszprémi Járásbíróság tárgyalás mellőzésével hozott büntetővégzésével két év – végrehajtásában négy év próbaidőre felfüggesztett – börtönbüntetéssel sújtotta azt a 27 éves székesfehérvári férfit, akivel szemben kiskorú veszélyeztetésének bűntette, valamint kapcsolati erőszak bűntette miatt emelt vádat az ügyészség. A bíróság eltiltotta továbbá a vádlottat négy évre bármely olyan foglalkozás gyakorlásától vagy egyéb tevékenységtől, amelynek keretében tizennyolcadik életévét be nem töltött személy nevelését, felügyeletét, gondozását, gyógykezelését végzi, illetve ilyen személlyel egyéb hatalmi vagy befolyási viszonyban áll, valamint kötelezte az eljárás során felmerült bűnügyi költség megfizetésére.

A bíróság által megállapított tényállás szerint a vádlott 2018 nyarán létesített élettársi kapcsolatot a sértettel, s közösen nevelték a sértett előző kapcsolatából született kiskorú gyermekét. A kapcsolat a kezdetektől problémás volt a vádlott magatartása miatt.

A vádlott kezdettől fogva rendszeresen magából kikelve kiabált a lakásukban a sértettel a gyermek jelenlétében, melynek során becsmérlő kifejezésekkel illette a sértettet, majd 2018 őszétől több alkalommal, havi rendszerességgel bántalmazta is a sértettet. 2019-től a helyzet rosszabbá vált, mert a vádlott egyre gyakrabban bántalmazta a sértettet és egyre durvább módon.

A sértett nem mert feljelentést tenni, s bár sérüléseivel kapcsolatban több alkalommal járt orvosnál, nem merte elmondani, hogy a vádlott bántalmazta, így valótlanul különböző okokat talált ki a sérülések megszerzésére a vádlott javaslatára. 2020 tavaszától kezdődően a vádlott már heti rendszerességgel bántalmazta a sértettet oly módon, hogy ököllel test szerte ütötte őt, a hajánál fogva megragadta és egyik szobából a másikba vonszolta, mely bántalmazásoknak rendszerint tanúja volt a kiskorú sértett, aki kétségbeesetten sírva könyörgött a vádlottnak, hogy hagyja abba édesanyja bántalmazását.

Egy este a vádlott és a sértettek a vádlott édesanyjához mentek látogatóba, ahol a vádlott szóváltásba került a sértettel, mely tettlegességig fajult. Ezt hallva a kiskorú sértett sírva kiabálni kezdett a vádlottal, hogy ne bántalmazza az édesanyját, mire a vádlott visszalökte őt a szobába és rákiabált, hogy „ne pofázzon bele”. Ezt követően a sértett a másik szobába menekült a vádlott elől, de a vádlott követte őt, majd megütötte. A vádlott édesanyja ezt látva felszólította fiát a cselekménye abbahagyására, mialatt a sértett sírva kiment a konyhába. A vádlott azonban utána ment, magából kikelve tovább kiabált a sértettel, majd olyan erővel arcon ütötte, hogy a sértett nekiesett a konyhapulton lévő kávégépnek.

A sértett a bántalmazás következtében 8 napon túl gyógyuló orrcsont törését szenvedte el, a vádlott magatartása a kiskorú sértett érzelmi és erkölcsi fejlődését veszélyeztette.

A büntetővégzés jogerős.

Veszprém, 2021. április 20.

Veszprémi Törvényszék Sajtóosztály