Próbára bocsátotta a bíróság az ütköző bobozót

A Veszprémi Járásbíróság tárgyalás mellőzésével hozott büntetővégzésével egy évre próbára bocsátotta azt a 34 éves Fejér megyei nőt, akivel szemben gondatlanságból elkövetett súlyos testi sértés vétsége miatt emelt vádat az ügyészség.

A bíróság által megállapított tényállás szerint a vádlott 2020. nyarán egy szabadidőpark területén szórakozott a családjával. A jegypénztárnál kihelyezett táblán az üzemeltetők kérik a szabályok elolvasását és betartását, továbbá felhívják a figyelmet arra, hogy a jegy megvásárlásával a vendég elfogadja és tudomásul veszi a házirendet és a használati szabályokat, és azokat minden esetben be kell tartania. A bobpálya területén több felirat és tábla figyelmezteti a vendégeket a legalapvetőbb szabályokra, így arra, hogy az elől haladóhoz képest 25 méter követési távolságot kell tartani, továbbá, ha az elöl haladó fékez, a hátul haladónak is fékezni kell, más bobbal való ütközés szigorúan tilos.

A vádlott azon a napon több alkalommal lecsúszott a bobpályán, így a használati szabályokat megismerte, a bob kezelését elsajátította. Egyik csúszása alkalmával a vádlott előtt haladt a sértett és lánya. A bobpálya utolsó harmadában a fényképezési pont előtt a sértett észlelte, hogy az előtte haladó bob kocsik lassítanak, ezért fékezni kezdett. A vádlott a bobpályán a lecsúszás során figyelmetlenségből nem észlelte, hogy az előtte haladó bob kocsi fékezett, lassított sebességgel közlekedik, ennek következtében az előírt követési távolságot nem tartotta be, majd az előtte haladó bobkocsi hátuljának ütközött. Az ütközés következtében a sértett álla az előtte ülő gyermeke fejének csapódott. A baleset következtében a sértett alsó állkapocscsontja eltört, nyolc napon túl gyógyuló sérülést szenvedett.

A tárgyalás tartása iránti kérelem előterjesztésére nyitva álló határidő még nem telt el.

Veszprém, 2021. április 19.

Veszprémi Törvényszék Sajtóosztály