Letartóztatásban a nevelőszüleit rendszeresen fenyegető és bántalmazó férfi

A Veszprémi Járásbíróság nyomozási bírája elrendelte a letartóztatását annak a 26 éves várpalotai férfinak, akivel szemben kapcsolati erőszak bűntette és más bűncselekmények megalapozott gyanúja miatt van folyamatban büntetőeljárás.

A megalapozott gyanú szerint a gyanúsított a vele közös háztartásban élő nevelőanyját évek óta ittas állapotban rendszeresen bántalmazta, hajánál fogva húzta földön, a fejét ütötte, vele szemben sértő, megalázó, erőszakos magatartást tanúsított. Amikor nevelőapja a felesége védelmére kelt, őt is tettleg bántalmazta. A bántalmazások során súlyos sérülések nem keletkeztek, azonban a nevelőanya rendszeresen véraláfutásos sérüléseket szenvedett. Volt olyan alkalom, hogy a gyanúsított elvette nevelőanyjától a tv távirányítóját, és azt mondta, hogy 3 vagy 6 napig büntetésből nem nézheti a tv-t és takarodjon fel a szobájába. Előfordult olyan is az évek során, hogy nevelőanyját akarata ellenére nem engedte ki a lakásból, bezárta az ajtót, és azt mondta, hogy amíg bocsánatot nem kér tőle vagy nem alázkodik meg, addig nem engedi ki. Az utóbbi fél év során többször fenyegette megöléssel a sértetteket.

2021. március 24-én a gyanúsított megjelent a sértetteknél és ordítani kezdett a nevelőanyjával, megtépte a haját, majd visszament munkahelyére. Aznap estefelé hazaérve nevelőanyját a nyári konyhában ismét bántalmazta, a fejét ököllel több alkalommal megütötte, haját tépte, térdével a sértett bordái közé térdelt, majd fojtogatni kezdte. Ekkor jelen volt a nevelőapa is, aki a további bántalmazást megakadályozta úgy, hogy eltolta feleségétől a gyanúsítottat. Ekkor a gyanúsított az ajtó elé állt és kb. fél óráig nem engedte ki a sértetteket a konyhából. Két nappal később a gyanúsított otthon tartózkodott, amikor agresszív állapotba került és a szintén velük lakó élettársa, valamint egy hónapos közös gyermekük jelenlétében a ház rongálásába kezdett, az előszobában lévő ruhásszekrényt rugdalta, majd leszakította az ajtaját, illetve a ház teraszán a fal szigetelését megrongálta. Amikor az otthon tartózkodó nevelőanyja megkérdezte, hogy miért teszi ezt, akkor megfenyegette, hogy meg fogja ölni. Amikor a nevelőanyja által értesített rendőrök kiérkeztek a helyszínre a gyanúsított nem akart együttműködni velük, ezért testi kényszer alkalmazásával tudták az eljáró rendőrök előállítani. Amikor a rendőrök az élettársát is szerették volna meghallgatni a történtekről, a gyanúsított közölte a nővel, hogy semmit ne merjen mondani, mert rossz vége lesz.

Kis idővel később a rendőrök visszamentek az ingatlanba, hogy a rongálási károkat dokumentálják, eközben visszaérkezett a gyanúsított is a házba, ahol a rendőrök jelenlétében ordibált a nevelőanyjával és bántalmazni akarta a sértettet, melyet az egyik jelen lévő rendőr akadályozott meg azzal, hogy a sértett és a gyanúsított közé lépett. Ekkor a gyanúsított közölte, hogy a saját telkén úgy viselkedik, ahogy akar és ismét nevelőanyja felé indult, hogy bántalmazza, melyet végül a rendőrök testi kényszer alkalmazásával tudtak csak megakadályozni.

A bíróság a gyanúsított letartóztatását szökés, elrejtőzés veszélyére, a bizonyítás megnehezítésének veszélyére, valamint bűnismétlés veszélyére tekintettel látta indokoltnak.

A végzés ellen a gyanúsított és védője fellebbezést jelentett be.

Veszprém, 2021. április 1.

Veszprémi Törvényszék Sajtóosztály