Pénzbüntetés és próbára bocsátás a személyi szabadság megsértésével vádolt párnak

A Veszprémi Járásbíróság tárgyalás mellőzésével hozott büntetővégzésével 120.000 Ft pénzbüntetéssel sújtotta azt a 40 éves balatonfüredi férfit, akivel szemben személyi szabadság megsértésének bűntette miatt emelt vádat az ügyészség. A férfi 35 éves, győri társát a bíróság egy évre próbára bocsátotta.

Az I. rendű vádlott és a sértett házasságából közös gyermek született, a szülők házassága azonban megromlott, ezért évekkel ezelőtt külön költöztek és kezdeményezték házasságuk felbontását.

Az I. rendű vádlott alkalmanként hosszabb-rövidebb időre elviszi magához a gyermeket. Így történt 2020 decemberében is, amikor egy délután vitte haza a kislányt a sértett lakóhelyére jelenlegi párja, a II. rendű vádlott társaságában.

A sértett lejött a kislányáért a bejárat elé, amikor az I. rendű vádlott felszólította a kislányt, hogy menjen fel a lakásba, hamarosan a sértett is követni fogja őt. Az I. rendű vádlott ekkor a bejárat felé tartó sértett elé állt, hátával nekitámaszkodott a lépcsőház bejárati ajtajának, így akadályozva meg a sértettet abban, hogy a lakásába feljusson. A vádlottak közölték a sértettel, hogy addig nem engedik felmenni a lakásba, amíg nem távolítja el a közösségi felületről az I. rendű vádlottal közös fényképeit.

A sértett a vádlottak fenti kérésének nem volt hajlandó eleget tenni, ekkor a II. rendű vádlott és a sértett között vita alakult ki, amelynek során kölcsönösen trágár szavakkal illették egymást. Ezt a II. rendű vádlott a sértettet karjával a lépcsőház bejárati ajtajához szorította, közben továbbra is a fényképek törlését követelte.

A sértett többszöri próbálkozást követően tudott csak kiszabadulni a II. rendű vádlott szorításából, ezt követően hátrálni kezdett, a II. rendű vádlott azonban követte őt és lökdösni kezdte. Végül a vádlottak távoztak a helyszínről.

A vádlottak a bűncselekmény elkövetését elismerték.

A büntetővégzés jogerős.

Veszprém, 2021. március 26.

Veszprémi Törvényszék Sajtóosztály