Veszprém megye bíróságai a szigorított védekezés idején távmeghallgatással biztosítják a büntetőügyek időszerű befejezését

A szigorított védekezés idején telekommunikációs eszközök segítségével folynak a tárgyalások büntetőügyekben Veszprém megye bíróságain

 

A koronavírus-járvánnyal összefüggésben a szigorított védekezés idejére elrendelt intézkedéseknek megfelelően 2021. március 8-tól a bíróságok – ritka kivételektől eltekintve – kizárólag telekommunikációs eszköz útján tartanak tárgyalásokat.

Büntetőügyekben a fogvatartásban lévő vádlottak vonatkozásában eddig is az volt a főszabály, hogy a bíróságokon és a büntetés-végrehajtási intézetekben kiépített végpontokon egy védett távközlési hálózat, az ún. ViaVideo rendszer segítségével, a fogvatartott személy bíróságra szállítása nélkül tartották meg a tárgyalásokat, üléseket.

Most ugyanezen rendszer igénybevételével (ún. külső linken) kapcsolódhatnak be a tárgyalásba a szabadlábon lévő terheltek (akár külföldről is), az ügyészek, a védők valamint a tanúk – általában számítógépen, de kellően stabil wifi hálózat mellett akár okostelefonon is. A hatályos büntetőeljárási rendelkezések alapján akár telefonon keresztül is kihallgathatóak a tanúk; a veszélyhelyzeti rendelkezések pedig ezt a lehetőséget valamennyi eljárási szereplőre kiterjesztették.

Mivel a telekommunikációs eszköz használatának elrendeléséhez a veszélyhelyzeti szabályok értelmében a terhelt hozzájárulása sem szükséges, Veszprém megye bíróságai – a szigorított védekezés szabályait maradéktalanul betartva – „távmeghallgatás” keretében megtartott tárgyalások és ülések szervezésével mindent megtesznek annak érdekében, hogy biztosítsák az időszerűséget, azaz a büntetőügyek észszerű időn belül történő elbírálását, úgy hogy ezzel sem az ügyfelek, sem a bírósági dolgozók egészségét nem veszélyeztetik.

Ilyen módon a megye járásbíróságain és a törvényszéken is több ügyben – köztük élet elleni bűncselekmény esetében – sikerült a tárgyalásokat a felek személyes jelenléte nélkül megtartani.

 

Veszprém, 2021. március 18.

Veszprémi Törvényszék Sajtóosztály