Letartóztatásban az embercsempészéssel gyanúsított grúz férfi

A Veszprémi Járásbíróság nyomozási bírája elrendelte a letartóztatását annak a 27 éves, grúz állampolgárságú férfinak, akivel szemben embercsempészés bűntette miatt folyik a nyomozás.

A megalapozott gyanú szerint a gyanúsított 2021. március 5-én délután a magyar-szerb határ magyarországi oldalán öt fő, magát szír állampolgárságúnak valló személyt vett fel a lengyel forgalmi rendszámú személygépkocsiba azzal a szándékkal, hogy őket a menekültügyi eljárást megkerülve, az államhatárok átlépéséhez szükséges okmányok nélkül Magyarország területéről Ausztriába szállítsa.

A gyanúsított által szállított öt személy előző nap este az eljárás során ismeretlenül maradt személyek segítségével Magyarország államhatárát Szerbia felől érvényes úti okmányok nélkül, a jogszabályi rendelkezések megsértésével lépte át azért, hogy Ausztriába utazzon. Az embercsempészés díja 2.500,- euró volt fejenként, amelyet az embercsempészek részére egy isztambuli pénzügyi intézményben helyeztek letétbe.

A gyanúsított 2021. március 5-én este a 8. számú főútvonalon Veszprém irányából Ausztria irányába közlekedett a személygépkocsival és az abban utazó öt illegális migránssal, amikor a nyomozó hatóság eljáró tagjai a személygépkocsit megállíttatták, majd ellenőrzés alá vonták.

A bíróság a gyanúsított letartóztatását a szökés, elrejtőzés veszélyére figyelemmel látta indokoltnak.

Az ügyész a végzést tudomásul vette, míg a gyanúsított védője fellebbezést jelentett be, így másodfokon a Veszprémi Törvényszék dönt.

Veszprém, 2021. március 12.

Veszprémi Törvényszék Sajtóosztály