Fegyházbüntetésre ítélte és kiutasította az ország területéről a három szír embercsempészt a bíróság

Az Ajkai Járásbíróság a tegnapi napon kihirdetett ítéletében vagyoni haszonszerzés végett, több személynek segítséget nyújtva, társtettesként elkövetett embercsempészés bűntette miatt – melyet bűnszervezetben követtek el – ítélte végrehajtandó szabadságvesztésre azt a három szír állampolgárt, akik még 2020. június elején kerültek letartóztatásba.

A megállapított tényállás szerint az I. rendű vádlott 2020. június 3-át megelőzően Ausztriában, egy telefonos alkalmazáson keresztül megállapodott egy ugyancsak szír állampolgárral – akit nem sikerült az eljárás során elfogni –, hogy 1.000,- euró/fő díjazásért közreműködik szír állampolgárok magyar-osztrák határon történő illegális átjutásának végrehajtásában. Az I. rendű vádlott a megbízójától 1.000,- euró összeg előleget kapott az előzetes költségek fedezésére, és 500,- euró összeget ajánlott a II. rendű vádlottnak, hogy az illegális szállításhoz neki segítséget nyújtson, aki elfogadta az ajánlatot. I. és II. rendű vádlottak, a III. rendű – ugyancsak szír állampolgár – vádlott társaságában az I. rendű vádlott tulajdonát képező személygépkocsival még 2020. június 3-án Bécsből Magyarországra utaztak, az éjszakát Szegeden egy szállodában töltötték, majd másnap Budapesten a II. rendű vádlott nevére egy személygépkocsit béreltek. Ezt követően a vádlottak másnap este mindkét gépkocsival Budapestről Szegedre mentek, ahol különváltak és az I. rendű vádlott a megbízójával történt megállapodásban megjelölt úticélhoz ment Szeged külterületére, ahol az éjjeli órákban négy szír állampolgárt vett fel az általa vezetett személygépkocsiba, hogy őket a menekültügyi eljárást megkerülve Magyarországról Bécsbe szállítsa. A szállított négy szír személynek a szerb-magyar határon való illegális átjutását a menekülttáborból előző nap egy ismeretlenül maradt személy segítette, őket kísérve, majd részükre a várakozási pontot megjelölve. Az I. rendű vádlott a személyek felvételét követően utasította a III. rendű vádlottat, hogy a II. rendű vádlott által vezetett személygépkocsival az autópályán találkozzanak, majd ezt követően az I. rendű vádlott által vezetett személygépkocsi haladt elöl, amelyet mindvégig követett a II. és a III. rendű vádlott abból a célból, hogy biztosítsa a négy szír állampolgár Ausztria területére történő illegális átszállítását. A vádlottak útközben az útvonal egyeztetése és a szállítás biztosítása érdekében telefonon kapcsolatot tartottak, amikor 2020. június 5-én hajnalban, a 8-as számú főúton, a Devecser és Ajka közötti útvonalon rendőrjárőrök intézkedés alá vonták, elfogták, majd őrizetbe vették őket.

A bíróság a beismerő I. rendű vádlottat és a részben beismerő II. rendű vádlottat 4 év fegyházbüntetésre és 8 év Magyarország területéről kiutasítás büntetésre ítélte. A III. rendű vádlottat – aki tagadta a terhére rótt bűncselekmény elkövetését – a bíróság 3 év 8 hónapi fegyházbüntetésre és 7 év 4 hónapra Magyarország területéről történő kiutasítás büntetésre ítélte. A bíróság rendelkezett továbbá az eljárás során felmerült több mint ötmilló forint összegű bűnügyi költségről is.

Az ítéletet az ügyész tudomásul vette, az I. és a III. rendű vádlottak és védőik azonban eltérő jogi minősítés és a III. rendű vádlott a bűnösség megállapítása miatt is, valamint enyhítésért fellebbezést jelentettek be, míg a II. rendű vádlott és védője három munkanap gondolkodási időt tartott fenn. A bíróság a vádlottak letartóztatását a másodfokú eljárás befejezéséig, de legfeljebb a nem jogerős ítélettel kiszabott szabadságvesztés tartamáig fenntartotta.

Veszprém, 2021. március 4.

Veszprémi Törvényszék Sajtóosztály