Újabb embercsempész a bíróság előtt – börtönbüntetés és kiutasítás vár rá

Újabb embercsempészt ítélt el az Ajkai Járásbíróság, akit az Ajkai Járási Ügyészség a tegnapi napon állított bíróság elé. A vádlottat a bíróság a telekommunikációs eszköz útján megtartott nyilvános tárgyaláson vagyoni haszonszerzés végett, több személynek segítséget nyújtva elkövetett embercsempészés bűntette miatt 2 év 10 hónapi börtönbüntetésre és 5 év 8 hónapi időtartamra Magyarország területéről kiutasítás büntetésre ítélte.

A bíróság által megállapított tényállás szerint az üzbég állampolgárságú – 2020. november végétől Lengyelországban alkalmi taxisofőrként dolgozó – vádlott 2021. január 13-án ismeretlen megbízótól egy telefonos applikáción keresztül kapott útmutatás alapján Varsóból Budapestre utazott, ahol két napot egy hostelben töltött, majd két nappal később hajnalban kapta megbízójától az útmutatást arra vonatkozóan, hogy a kapott koordináták alapján utazzon az utasokért. A vádlott három szír állampolgárságú személyt vett fel az általa még Lengyelországban bérelt személygépkocsiba, akik Magyarország államhatárát Szerbia felől egy nappal korábban, hajnalban lépték át érvényes úti okmányok nélkül és a jogszabályi rendelkezések megsértésével azért, hogy Ausztriába utazzanak.

A vádlottat a 8-as számú főúton, Devecser közelében állították meg az intézkedő rendőrök, elfogását követően őt őrizetbe vették, és a Veszprémi Járásbíróság nyomozási bírája elrendelte egy hónapra a letartóztatását. A vádlott védekezése szerint nem tudott róla, hogy a szállított személyek migránsok és ő csak taxisofőrködést vállalt, amit azonban az elkövetés körülményeinek mérlegelése alapján nem fogadott el a bíróság.

A kihirdetett ítélet vonatkozásában a vádlott és meghatalmazott védője, valamint az ügyészség is három munkanap gondolkodási időt tartott fenn a jogorvoslati nyilatkozattételre. A bíróság a vádlott szökésének és elrejtőzésének veszélye okán letartóztatását az esetleges másodfokú eljárás befejezéséig, de legfeljebb a nem jogerős ítélettel kiszabott szabadságvesztés tartamáig fenntartotta.

Veszprém, 2021. február 18.

Veszprémi Törvényszék Sajtóosztály