Internetes játékon keresztül szeméremsértő dolgokra vette rá a gyerekeket a vádlott – jogerősen 5 év börtönre ítélték

A Veszprémi Törvényszék az elmúlt héten meghozott ítéletében a minősítés kisebb pontosításával helybenhagyta a Veszprémi Járásbíróság 2020. december 1. napján hozott ítéletét, amelyben az elsőfokú bíróság a vádlottat folytatólagosan elkövetett szexuális kényszerítés és gyermekpornográfia bűntette miatt 5 éves börtönbüntetésre ítélte és 5 évre eltiltotta a közügyek gyakorlásától.

A bíróság – az előkészítő ülésen tett vádlotti beismerésen alapuló – ítéletében a fenti büntetéseken túl végleges hatállyal eltiltotta a vádlottat minden olyan foglalkozás gyakorlásától vagy egyéb tevékenységtől, amelynek keretében 18. életévét be nem töltött személy nevelését, felügyeletét, gondozását, gyógykezelését végezné, illetve ilyen személlyel egyéb hatalmi vagy befolyási viszonyban állna. A bűncselekmény elkövetéséhez használt laptopot, routert, adattárolót, valamint mobiltelefont és SIM kártyát elkobozta, és kötelezte a vádlottat a több mint 300 ezer forintos bűnügyi költség viselésére.

Az ítéletben megállapított tényállás szerint az akkor 35 éves férfi egy internetes játék felületén ismerkedett meg a 12 és 14 éves fiúkkal, akiket – saját szexuális vágyának felkeltése, illetőleg kielégítése érdekében – a számítógépen keresztül szeméremsértő cselekedetekre, valamint nyíltan szexuális tartalmú felvételek készítésére és megküldésére vett rá, illetve maga is készített ilyen felvételeket az egyik gyerekről. A vádlott először a játékban többletjogok biztosításának ígéretével vette rá a sértetteket a fentiekre, majd később a játékból való kitiltással, illetőleg azzal fenyegette meg a fiatalabb sértettet, hogy a korábban a vádlott által a sértettről készített, súlyosan szeméremsértő felvételeket közzéteszi az interneten. Mindezek hatására a sértett ismét eleget tett a vádlott szexuális tartalmú kérésének.

A törvényszék ítéletével szemben további fellebbezésnek nincs helye, az jogerős; a letartóztatásban lévő vádlotton a büntetés-végrehajtási intézet azonnal foganatba vette a szabadságvesztés büntetést.

 

Veszprém, 2021. február 15.

                                                                         Veszprémi Törvényszék Sajtóosztály