Pénzbüntetést kapott a feltört programokat használó vádlott

A Veszprémi Járásbíróság tárgyalás mellőzésével meghozott büntetővégzésével 200.000 Ft pénzbüntetéssel sújtotta azt az 57 éves várpalotai férfit, akivel szemben szerzői vagy szerzői joghoz kapcsolódó jogok megsértésének vétsége miatt emelt vádat az ügyészség. A bíróság a vádlott laptoját elkobozta, valamint kötelezte a vádlottat az eljárás során felmerült bűnügyi költség megfizetésére.

A bíróság által megállapított tényállás szerint a vádlott a laptopjára 2019 februárjában telepített egy járműadatbázis szoftvert, valamint egy járműipari adatbázis szoftvert. A vádlott által telepített járműadatbázis szoftver egy weboldalról letöltött, futtatható, feltört verzió, egy telepített állomány folytán tetszőleges dátummal lehet a programot indítani, így megkerülve az eredetileg beállított védelmet.

A vádlott által telepített és használt járműipari adatbázis szoftver mellett a laptop merevlemezén megtalálhatók a program beépített védelmének kiiktatására alkalmas crack állományok, valamint a beépített védelem kiiktatásának pontos menete.

A vádlott a járműadatbázis szoftver többszörözésével – jelen esetben digitális formában elektronikus eszközön való tárolásával - megsértette a jogosult szerzői jogát és ezzel 240.000,-Ft vagyoni hátrányt okozott, míg járműipari adatbázis szoftver többszörözésével megsértette annak jogosultja szerzői jogát és ezzel 199.000,-Ft vagyoni hátrányt okozott.

A büntetővégzés jogerős.

Veszprém, 2020. december 14.

Veszprémi Törvényszék Sajtóosztály