Börtönbüntetésre ítélte és tíz évre kiutasította Magyarország területéről a bíróság az embercsempészés bűntettével vádolt szerb férfit

Az Ajkai Járásbíróság három év börtönbüntetésre és tíz év Magyarország területéről történő kiutasítás büntetésre ítélte azt a 31 éves szerb férfit, akit vagyoni haszonszerzés végett, több személynek segítséget nyújtva elkövetett embercsempészés bűntette miatt állított bíróság elé az ügyészség. A bíróság kötelezte a vádlottat az eljárás során felmerült bűnügyi költség megfizetésére, valamint elrendelte a letartóztatását.

A bíróság által megállapított tényállás szerint a vádlott 2020. november 25-én Szeged környékén egy bérelt, szerb forgalmi rendszámú személygépkocsiba ismeretlen személy megbízása alapján 5 fő, magát szír állampolgárságúnak valló személyt vett fel azzal a céllal, hogy őket a menekültügyi eljárást megkerülve, az államhatárok átlépéséhez szükséges okmányok nélkül Magyarországról Ausztriába szállítsa. Amennyiben sikerült volna a szír állampolgárokat Ausztriába szállítania, úgy a vádlott 500 eurót kapott volna a megbízótól.

Az 5 szír személy pár nappal korábban – az eljárás során ismeretlenül maradt személy kíséretében – Magyarország államhatárát Szerbia felől, érvényes úti okmányok nélkül, a jogszabályi rendelkezések megsértésével lépte át azért, hogy Ausztriába, majd onnan az Európai Unió más tagországába utazzon. A szállítás díja 2.200 euró volt, amit korábban a szállítást szervező személy részére már átadtak.

A vádlott Veszprém irányából Ausztria irányába haladt a gépkocsival és az 5 utassal, amikor rendőrjárőrök a Devecser és Ajka közötti útvonalon intézkedés alá vonták és elfogták.

A bíróság az elfogását követő két nappal később már elmarasztalta a vádlottat, az ítélet elsőfokon jogerőre emelkedett.

Veszprém, 2020. december 3.

Veszprémi Törvényszék Sajtóosztály