Felfüggesztett fogházbüntetés és közúti járművezetéstől eltiltás a gondatlan halálos közúti balesetet okozó vádlottnak

Az Ajkai Járásbíróság előkészítő ülésen hozott ítéletével egy év négy hónap – végrehajtásában két év próbaidőre felfüggesztett – fogházbüntetésre és két év hat hónap közúti járművezetéstől eltiltásra ítélte azt a 24 éves ajkai férfit, akivel szemben halálos közúti baleset gondatlan okozásának vétsége miatt emelt vádat az ügyészség. A bíróság a felfüggesztett szabadságvesztést érintően a vádlottat előzetes mentesítésben részesítette, valamint kötelezte az eljárás során felmerült bűnügyi költség megfizetésére.

A bíróság által megállapított tényállás szerint a vádlott 2020. áprilisában Ajka belterületén személygépkocsijával kis ívben balra kívánt lekanyarodni a Fő útról, azonban figyelmetlensége miatt nem biztosított elsőbbséget a motorkerékpárjával vele szemben közlekedő sértettnek, ezért összeütköztek. A sértett az ütközés következtében a személygépkocsin átrepült és az úttestre zuhant, majd a helyszínen életét vesztette. A sértett a balesetkor a megengedett legnagyobb sebességet túllépve közlekedett mintegy 60-70 km/h sebességgel, azonban a megengedett sebességet betartva sem tudta volna elkerülni a balesetet.

Az előkészítő ülésen a vádlott elismerte a bűnösségét, lemondott a tárgyaláshoz való jogáról. Az ítéletet a vádlott és védője tudomásul vették, míg az ügyész 3 munkanap gondolkodási időt tartott fenn.

Veszprém, 2020. december 1.

Veszprémi Törvényszék Sajtóosztály