Felfüggesztett börtönbüntetéssel sújtotta a bíróság az erőszakos vádlottakat

A Veszprémi Járásbíróság tárgyalás mellőzésével hozott büntetővégzésével két év – végrehajtásában öt év próbaidőre felfüggesztett – börtönbüntetést szabott ki azon ügy I. rendű vádlottjával szemben, melyben erőszakkal elkövetett jármű önkényes elvételének bűntette, valamint súlyos testi sértés bűntette miatt emelt vádat az ügyészség. Az ügy II. rendű vádlottját a bíróság egy év nyolc hónap – végrehajtásában három év próbaidőre felfüggesztett – börtönbüntetéssel sújtotta, őt az ügyészség erőszakkal elkövetett jármű önkényes elvételével vádolta. A bíróság kötelezte a vádlottakat az eljárás során felmerült bűnügyi költség megfizetésére.

A bíróság által megállapított tényállás szerint a sértett, valamint a vádlottak egy építkezésen együtt dolgoztak és hosszabb ideig együtt is laktak albérletben, ahonnan a vádlottak 2020 év elején költöztek el azért, mert véleményük szerint a sértett nem megfelelően fizette ki őket.

Ezen előzményeket követően a vádlottak az albérletbe visszatértek, hogy ottmaradt vagyontárgyaikat elvigyék. Miután a vádlottak összepakoltak, szóltak a sértettnek, hogy rendezzék az elszámolási vitájukat, mely felszólításnak a sértett nem tett eleget, így az elszámolás kapcsán vita alakult ki, majd a vádlottak felszólították a sértettet, hogy legalább vigye őket vissza a gépkocsijával az új szálláshelyükre, a sértett azonban a vádlottak felszólításának továbbra sem tett eleget, ezért a vádlottak emelt hangon, kiabálva, továbbra is követelték, hogy a vádlott vagy vigye őket vissza, vagy adja oda nekik a kocsikulcsot. Mindeközben az I. rendű vádlott ököllel megütötte a sértettet, illetőleg mindkét vádlott a lábánál megragadva próbálta a sértettet az ágyról lehúzni. A vádlottak által kifejtett erőszak hatására a sértett végül átadta a vádlottaknak a gépkocsi indítókulcsát. Ezután az ingatlanból eltávoztak, előtte közölték a sértettel, hogy az autó hol lesz megtalálható. Ezt követően a járművet jogtalanul használták.

A büntetővégzés a II. rendű vádlott tekintetében jogerőre emelkedett.

Veszprém, 2020. november 27.

Veszprémi Törvényszék Sajtóosztály