Hosszú szabadságvesztés vár az embercsempészekre

Az Ajkai Járásbíróság 10 év fegyházbüntetésre, 5 év közúti járművezetéstől eltiltásra és 10 év közügyektől eltiltásra ítélte azon ügy I. rendű vádlottját, melyben az ügyészség egyedi azonosító jellel visszaélés bűntette és embercsempészés bűntette miatt emelt vádat. A II. rendű vádlottat a bíróság 9 év börtönbüntetésre, 5 év közúti járművezetéstől eltiltásra, valamint 9 év közügyektől eltiltásra ítélte, valamint vele szemben elrendelte egy korábban kiszabott felfüggesztett börtönbüntetés utólagos végrehajtását. A bíróság a vádlottakkal szemben a bűncselekménnyel okozott kár tekintetében vagyonelkobzást rendelt el, valamint kötelezte őket az eljárás során felmerült bűnügyi költség megfizetésére.

A bíróság által megállapított tényállás szerint a vádlottak korábbi szabadságvesztés büntetésük végrehajtása során ismerkedtek meg, majd a szabadulásukat követően baráti kapcsolatban maradtak, jövedelemkiegészítés gyanánt közösen rendszeresen vásároltak személygépkocsikat, amelyek bontásából és alkatrészként történő értékesítéséből származó jövedelmen osztoztak. A vádlottak 2019. év nyarán bűncselekmények elkövetése érdekében személygépkocsik beszerzésében állapodtak meg. A II. rendű vádlott ezt követően egy forgalomból kivont személygépkocsit vásárolt, melyre egy korábban forgalomból kivont gépkocsira engedélyezett forgalmi rendszámot szerelt az ügy – már jogerősen elítélt – III. rendű vádlottja. Ezt követően a személygépkocsit az I. rendű vádlott használta.

2019 októberében előzetes megbeszélés alapján az I. és II. rendű vádlott, valamint a nyomozás során ismeretlenül maradt társuk összesen 3 személygépkocsival megjelentek Szeged határában, ahol egy főút melletti parkolóban az I. rendű vádlott felvett továbbszállítás céljából négy török állampolgárt, akik előzőleg telefonon kapott útmutatás alapján Magyarország államhatárát Szerbia felől illegálisan, a jogszabályi rendelkezések megszegésével lépték át. A török állampolgárok Ausztriába, Bécsbe kívántak menni, szállításukért előzetes megállapodás alapján fizetniük kellett.

A nyomozás során fel nem derített személy, valamint a II. rendű vádlott az előzetes megállapodás szerint úgynevezett „előfutó” gépkocsiként segítette az I. rendű vádlottat annak érdekében, hogy az esetleges rendőri ellenőrzéseket elkerüljék.

Rendőrjárőr észlelte a 8. számú főúton a járművet, ami a rendőri jelzés ellenére nem állt meg, majd az útról lehajtott és egy fás-bokros részen állt meg, ahol öten kiugrottak a gépkocsiból és elfutottak. A helyszín átvizsgálása után a négy török állampolgár elfogásra került.

Az I. rendű vádlott elmenekült a helyszínről, őt a II. rendű vádlott felvette, azonban a rendőrök később elfogták őket.

Az ítélet ellen a vádlottak és védőjük fellebbezést jelentettek be felmentésért, téves minősítésért és enyhítésért, míg az ügyész három munkanapot tartott fenn a nyilatkozattételre. A fellebbezésekre figyelemmel az ügy másodfokon, a Veszprémi Törvényszéken folytatódik.

A bíróság a vádlottak letartóztatását az ítélet kihirdetése után fenntartotta. A vádlottak és a védő a végzéssel szemben fellebbezéssel éltek, ennek azonban a végrehajtásra nincs halasztó hatálya, így a másodfokú eljárás befejezéséig is fogvatartásban maradnak a vádlottak.

Veszprém, 2020. november 24.

Veszprémi Törvényszék Sajtóosztály