Tizenegy év börtönbüntetésre ítélte a bíróság a „hangok” miatt emberölés kísérletét elkövető férfit

A Veszprémi Törvényszék a tegnapi napon hozott ítéletével 11 év börtönbüntetésre, mellékbüntetésül pedig 10 év közügyektől eltiltásra ítélte azt a 35 éves férfit, akivel szemben emberölés bűntettének kísérlete, erőszakkal, éjjel, felfegyverkezve elkövetett magánlaksértés bűntette, valamint személy elleni erőszakos cselekménnyel fenyegetve elkövetett zaklatás vétsége miatt emelt vádat az ügyészség. A bíróság kötelezte továbbá a vádlottat az eljárás során felmerült bűnügyi költség megfizetésére.

A bíróság által megállapított tényállás szerint a vádlott számítógépes grafikák készítésével foglalkozott, naponta 14-15 üveg sört megivott, esetenként nyugtatóval együtt fogyasztott szeszesitalt. A vádlott a számítógépes grafikák készítése során előfordult, hogy hallucinált, hangokat hallott, képeket, számokat látott, amelyek kódoltan cselekvésre utasították, a parancs-sor őt úgymond „besugározta”. Az igazságügyi elmeorvos-szakértői vélemény szerint a vádlottnál alkohol, drogok és nyugtatók fogyasztása miatt politoxikománia alakult ki, azonban a beszámítási képességét korlátozó vagy kizáró tényező nem volt megállapítható.

2019. március 26-án az éjjeli órákban a lakóhelyén tartózkodva ismételten hangokat hallott, mint például „intézd el” és „gyilkos”, melyek hatására magához vett egy kb. 20,5 centiméter hosszú ollót, majd az általa hallani vélt hangok értelmét úgy próbálta megfejteni, hogy a településen házról-házra járt és azt figyelte, hogy a hangok honnan jönnek. A szomszédos házban lakó sértettnél állt meg végül – akit előző nap megöléssel megfenyegetett azért, mert annak láncra vert kutyája hangosan vonyított –, mert itt hallotta azt, hogy „intézd el”, majd oda bekopogott. Miután a sértett ajtót nyitott, a vádlott az ingatlanba a sértettet hátralökve berontott, rátámadt a sértettre, majd őt a hajánál fogva kihúzta a házból a teraszra, miközben a másik kezében az ollót tartotta. A vádlott az olló hegyes végével a hanyatt fekvő sértettet többször fején, mellkasán, hasán és hátán nagy erővel megkísérelte megszúrni, azonban ezeket a szúrásokat a sértett az alkarjával védekezve részben elhárította. Ezt követően az utcán az ollóval a sértett bal karját, valamint jobb oldalát is két alkalommal megszúrta. A dulakodás során a sértett kitartóan védekezett, a vádlott kezéből az ollót kicsavarta. Ennek következtében a vádlott a helyszínről hazafutott, ahol a nyomozó hatóság őrizetbe vette.

A bántalmazás következtében a sértett nyolc napon belül gyógyuló sérüléseket szenvedett el, az ollóval a jobb mellkasfél megszúrása a mellkas megnyitására, életveszélyes sérülés okozására volt alkalmas. A súlyosabb – akár halálos – eredmény a sértett kitartó, védekező magatartása miatt maradt el.

Az ítélet ellen az ügyész súlyosításért, míg a vádlott és a védője részben felmentésért, részben eltérő minősítés céljából és enyhítésért jelentett be fellebbezést, így másodfokon a Győri Ítélőtábla jár el.

A vádlott letartóztatását a Veszprémi Törvényszék fenntartotta, így a vádlott továbbra is fogvatartásban marad.

Veszprém, 2020. november 12.

Veszprémi Törvényszék Sajtóosztály