Hamisan vádolta a testvérét a vádlott, felfüggesztett börtönbüntetéssel sújtotta a bíróság

A Veszprémi Járásbíróság tárgyalás mellőzésével hozott büntetővégzésével 1 év 6 hónap -végrehajtásában 3 év próbaidőre felfüggesztett – börtönbüntetéssel sújtotta azt a 43 éves ajkai férfit, akivel szemben hamis vád vétsége, valamint közokirat-hamisítás bűntette miatt emelt vádat az ügyészség.

A vádlott 2019. őszén közlekedett járművel, amikor rendőrjárőr közúti ellenőrzés alá vonta. A vádlott az igazoltatás során sem a személyes, sem a vezetésre jogosító, sem a gépkocsihoz tartozó okmányokat nem tudta átadni, és az intézkedő rendőrökkel nem a saját, hanem a testvére nevét és személyes adatait közölte. A bediktált valótlan adatokat a rendőrök a nyilvántartásban ellenőrizték. A jármű nyilvántartásban való ellenőrzése során megállapították, hogy annak nincs érvényes kötelező felelősségbiztosítása, és a jármű műszaki érvényessége lejárt. A vádlott a helyszínen vele szemben intézkedő rendőröknek a szabálysértések elkövetését - magát testvéreként megnevezve - elismerte, és a testvére nevével és személyes adataival a rendőrök által készített igazoltató lapot a testvére névaláírásával látta el.

Az intézkedés alapján a vádlott testvére ellen az intézkedő rendőrök engedély nélküli vezetés, érvénytelen hatósági jelzéssel való közlekedés és a közúti közlekedési szabályok kisebb fokú megsértése szabálysértések miatt feljelentést tettek. A vádlott a valótlan adatok közlésével testvérét a szabálysértések elkövetésével hamisan vádolta meg. A feljelentés alapján a szabálysértési hatósága a vádlott testvérét az engedély nélküli vezetés, az érvénytelen hatósági jelzéssel való közlekedés és a közúti közlekedési szabályok kisebb fokú megsértése szabálysértések miatt pénzbírsággal sújtotta, és eltiltotta a közúti járművezetéstől.

A vádlott azzal, hogy az intézkedő rendőrökkel hamis adatokat közölt, közreműködött abban, hogy jog vagy kötelezettség létezésére, megváltozására, vagy megszűnésére vonatkozó valótlan adatokat foglaljanak közokiratba.

A vádlott a gyanúsítotti kihallgatásakor a terhére rótt bűncselekmények elkövetését elismerte.

A büntetővégzés jogerős.

Veszprém, 2020. október 20.

Veszprémi Törvényszék Sajtóosztály