Egyetlen lökéssel halált okozott – Nem jogerősen 3 év 6 hónap fogházbüntetést kapott a vádlott

A Veszprémi Törvényszék a mai napon megtartott tárgyalásán ítéletet hirdetett annak a férfinek az ügyében, aki tavaly év végén Balatonfüreden egy vita hevében úgy meglökte vitapartnerét, hogy ő a lökés következtében életét vesztette.

A megállapított tényállás szerint a vádlott 2019 decemberében Balatonfüreden baráti társaságban alkoholt fogyasztott egy vendéglátóhelyen, majd a hajnali órákban hazaindult. A vádlott útközben találkozott két általa nem ismert férfivel – köztük a későbbi sértettel–, akik szintén ittas állapotban voltak. A vádlott a sértettektől cigarettát kért és beszélgetésbe elegyedtek.

A vádlott és sértett a beszélgetés során – utóbbi kezdeményezésére – összeszólalkozott, majd trágár módon szidalmazni kezdték egymást. A vádlott már eltávolodott a sértettől, amikor a sértett a távolodó vádlott után szólt, aki erre visszafutott és szidalmazni kezdte a sértettet. A vádlott a vita során tenyerével mellkasánál meglökte a sértettet, aki a lökéstől – ittassága miatt is – egyensúlyát elvesztette és a járdáról hátravágódva a beton úttestre zuhant úgy, hogy fejét az útburkolatba beverte.

A sértett a lökés következtében életveszélyes sérüléseket (koponyacsont törést, koponyaűri vérzést és kiterjedt agyzúzódást) szenvedett, minek következtében pár nappal később a kórházban elhalálozott.

A bíróság ezen tényállás alapján a vádlottat bűnösnek mondta ki gondatlanságból elkövetett emberölés vétségében, amiért 3 év 6 hónap fogházbüntetésre ítélte a vádlottat.

A vádlott a bíróság előtt jogos védelmi helyzetre hivatkozott, melyet azonban a törvényszék az ügyben meghallgatott tanúk vallomásai alapján nem látott megállapíthatónak. A bíróság a büntetés kiszabása során a súlyosító körülmények nagyobb súlyára tekintettel a 3 évi középmértéktől kismértékben felfelé tért el.

Az ítéletet a főügyészség képviselője tudomásul vette, míg a vádlott és védője elsősorban felmentésért, másodlagosan a kiszabott szabadságvesztés enyhítése érdekében jelentett be fellebbezést. Mindezekre tekintettel az ügy a Győri Ítélőtáblán folytatódik.

Veszprém, 2020. október 14.

Veszprémi Törvényszék Sajtóosztály

CsatolmányMéret
150.04 KB