Meghosszabbította a bíróság a porcelánszobrot megrongáló gyanúsított letartóztatását

A Veszprémi Járásbíróság nyomozási bírája a gyanúsított letartóztatását az elsőfokú bíróság tárgyalás előkészítése során hozandó határozatáig, de legfeljebb további három hónappal meghosszabbította az ügyészi indítványnak megfelelően.

A megalapozott gyanú szerint a gyanúsított 2020. augusztus 12-én a veszprémi körforgalomban elhelyezett Herendi Porcelán szoborhoz ment. A gyanúsított a körforgalomtól útpadkával elválasztott füvesített részre állt, és ott állva, kellő távolságról több alkalommal a szobor porcelán burkolatú világító lámpáit kővel megdobta, melyek kitörtek, illetve összetörtek. Ezt követően a vádlott a helyszínről futva eltávozott, majd aznap újra megjelent a helyszínen, és ismételten több alkalommal, ugyanazzal a módszerrel megdobálta a szobrot. A gyanúsított által okozott kár 2.500.000-3.000.000 Forint.

A bíróság a gyanúsított letartóztatásának meghosszabbítását a szökés, elrejtőzés, valamint a bűnismétlés veszélye miatt látta indokoltnak.

A bíróság határozatával szembeni jogorvoslati határidő még nem telt el, az esetleg fellebbezésnek azonban a végzés végrehajtására nincs halasztó hatálya.

Veszprém, 2020. szeptember 14.

Veszprémi Törvényszék Sajtóosztály